InfoIzdvojenoNašim krajemTradicija

U VEĆEM BROJU NEGO PRIJAŠNJIH GODINA Fašničko veselje u Bednji i na Vrbnu

Čega li tu sve nije bilo

Fašničko veselje ni ove godine nije zaobišlo Bednju! Najbolje se to vidjelo u nedjelju, 23. veljače, kada su se u karnevalskoj povorci koja je prodefilirala bednjanskim ulicama, okupile lafre svake „fele“, piše Bednja.hr

Čega li tu sve nije bilo! Počelo je s leptirićima iz Bednje, zvončekima iz Cvetlina, članovima Limene glazbe DVD-a Bednje i KUD-a Cvetlinski zvon koji su za tu priliku bili prigodno maskirani, brojnih pojedinačnih maski djece i odraslih, pa sve do raspoloženih umirovljenika iz slovenskog Leskovca i vremešnog „dječjeg vrtića“ kojim su domaći umirovljenici na najveseliji način pokazali da se znaju našaliti i na vlastiti račun.

Nakon što je prohalabučila bednjanskim ulicama, cijela je ta motorizirana narodska maskirana povorka mimohod završila pred vatrogasnim domom, gdje je Fašnjaku priređeno ceremonijalno suđenje.

Ceremonijalmeštar Josip Podsečki nadahnuto je jadnika optužio za sve i svašta. A osim klasičnih zala koje kinje i muče narod, „prikačio“ mu je i masonstvo i koronavirus, pa su u pravedničkom duhu Fašnjaka maškare na kraju i ritualno spalile. Zabava je potom nastavljena uz glazbu i ples ispred vatrogasnog doma.

Karnevalskom veselju pridružio se i načelnik Damir Poljak sa svojim zamjenikom Ivicom Hrenićem i pojedinim općinskim vijećnicima. Fošnjik ne Bednje priredila je Općina Bednja u suradnji s Turističkom zajednicom Trakošćan – Bednja, Udrugom umirovljenika i DVD-om Bednje te drugim udrugama koje djeluju na općinskom području.

Općina je sve sudionike i okupljene građane počastila krafnama, čajem i kuhanim vinom te bombonima. Zahvaljujući lijepom vremenu, u povorku se uključilo više maškara negoli prethodnih godina, a karneval je pratio i veći broj posjetitelja.

Prethodno je fašničko veselje održano u Vrbnu, gdje su maskiranu povorku organizirali Općina Bednja i njena Turistička zajednica te KUD Josipa Jedvaja. Vrbljanske maškare nakon toga pridružile su se povorci u Bednji.

Foto: Bednja.hr

 

Foto: Bednja.hr

Tags

Povezani Članci

Close