InfoObrazovanje

Učenici ivanečke osnovne škole sudionici 8. Videokonferencijskog sata povijesti o Vukovaru

Ivanec – U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., ivanečka se osnovna škola i ove godine uključila u videokonferencijski projekt Sat povijesti iz Vukovara, koji je prije 8 godina pokrenula OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara.

Koristeći CARNet-ovu tehničku potporu putem videokonferencije u sat povijesti bilo je uključeno 18 škola iz Republike Hrvatske.

Sudionicima projekta, uz ravnateljicu vukovarske škole Lidiju Miletić, obratio se i viši savjetnik za nastavu povijesti Franjo Čičak te putem videa i ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak.

Ovogodišnja tema Sata povijesti bila je „Učitelji u Domovinskom ratu – Učitelji uče primjerom“, anjome se željela odati počast svim učiteljima koji su na bilo koji način pomagali u vrijeme Domovinskoga rata.

Područje grada Ivanca nije bilo direktno pogođeno ratom, ali se on i ovdje itekako osjećao. Teške godine pune promjena odrazile su se i na život škole.

Tijekom Domovinskoga rata školske godine započinjale su kasnije, nastava je bila prekidana, posebice školske godine 1991/92, kada je zbog uzbune čak bila prekinuta i školska priredba za Božić i Novu godinu.

Uređena su bila posebna skloništa za učenike i učitelje, a tijekom te školske godine u ivanečku je školu iz ratnih područja pristigao 141 učenik, od čega izbjeglih iz BiH – 18.

Za sve njih u školi su održavani dopunski satovi, organizirana je besplatna prehrana i prijevoz, udžbenici i pribor.

Krajem školske godine 1991/92, škola je brojila 1192 učenika, a u školu su došli i učitelji iz ratom zahvaćenih krajeva – Vukovara, Hrvatske Kostajnice, Gospića…

Također, mnogi učitelji s ivanečkog područja u svoj su dom primali obitelji prognanika i izbjeglica, a o tim, teškim, vremenima u Domovini i ivanečkoj školi, putem videokonferencije govorila je učiteljica geografije Božena Pervan, koja je ljubav i nesebičnost pokazala i primjerom te sa svima podijelila sjećanja na ratno vrijeme.

U videokonferenciji javili su se i učenici Nina Sever, Tin Posavec i Lana Slavinec, a njih su za Sat povijesti pripremale učiteljice Suzana Jagić i Marija Videc, uz tehničku potporu Renate Papec.

Na inicijativu proizašlu iz prošlogodišnjeg Sata povijesti ove je godine u suradnji s izdavačkom kućom Alfa tiskana zbirka literarnih i likovnih radova učenika sudionika projekta na temu „25 godina bitke za Vukovar – Na temeljima povijesti mi gradimo novu budućnost“.

Sudjelovanjem u ovom projektu, i učenici ivanečke škole daju svoj doprinos sjećanju na slavne dane obrane Vukovara i cijele nam Domovine.

Povezani Članci

Close