IzdvojenoUdrugeVijesti

Udruge: 14. gradsko natjecanje ekipa prve pomoći mladeži Hrvatskog Crvenog križa

Klenovnik – U osnovnoj školi grofa Janka Draškovića u Klenovniku održano je 14. gradsko natjecanje ekipa prve pomoći mladeži Hrvatskog Crvenog križa. Sudjelovalo je 12 ekipa sa 72 natjecatelja, 10 mentora, 21 ‘glumcem’ i 25 članova natjecateljskih tijela.

Natjecalo se 10 ekipa prve pomoći iz kategorije podmlatka, tj. ekipa osnovnih škola te dvije 2 ekipe prve pomoći iz kategorije mladeži, odnosno ekipe srednjih škola.

Natjecanje je okupilo ukupno 72 natjecatelja iz 9 osnovnih i dvije srednje škole.

U konkurenciji osnovnih škola sudjelovale su:

 1. dvije ekipe prve pomoći OŠ Franje Serta Bednja i mentorica Ana Ernoić
 2. ekipa prve pomoći OŠ Andrije Kačića Miošića Donja Voća i mentorica Mateja Smiljanec
 3. ekipa prve pomoći OŠ Ivanec i mentorica Melita Brodar
 4. ekipa prve pomoći OŠ Ivanec – PŠ Salinovec i mentorica Melita Brodar)
 5. ekipa prve pomoći OŠ Klenovnik i mentorica Karmelka Car
 6. ekipa prve pomoći OŠ Lepoglava i mentorica Ivana Rod
 7. ekipa prve pomoći OŠ Maruševec i mentorica Nataliju Plantak
 8. ekipa prve pomoći OŠ Maruševec – PŠ Druškovec i mentorica GordanaTeodorčević
 9. ekipa prve pomoći OŠ Višnjica i mentorica Natalija Dolenc
 10. ekipa prve pomoći Srednje škole Maruševec i mentorica Sanja Premec
 11. ekipa prve pomoći Srednje škole Ivanec i mentorica Jasminka Vujasinović

Najbolja u kategoriji podmlatka bila je ekipa domaćina natjecanja, OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik u sastavu Ivona Lukavski, Sandra Križanec, Simona Bunić, Lorena Golub, Tea Car i Karlo Božinić (mentorica Karmelka Car).

Drugo mjesto u kategoriji podmlatka osvojila je ekipa OŠ Ante Starčevića Lepoglava u sastavu Nikol Botković, Tena Kralj, Laura Botković, Emina Posnjak, Dubravko Vuglač i Arijana Horvat (mentorica Ivana Rod). Treće mjesto pripalo je jednoj od ekipa OŠ Franje Serta Bednja u sastavu Lea Sajko Martina Mostečak, Maja Kostanjevec, Antonija Bistrović, Veronika Sambol i Mateja Želimorski (mentorica Ana Ernoić).

U kategoriji mladeži pobijedila je ekipa Srednje škole Ivanec u sastavu Mislav Habijanec, Lana Friščić, Ana Botković, Petra Čibarić, Nikolina Ribić i Adela Šambar (mentorica: Jasminka Vujasinović).

crveni-kriz-natjecanje-klenovnik-2o16

Drugo mjesto osvojila je ekipa Srednje škole Maruševec u sastavu Anja Štrlek, Josipa Lendl, Daniel Posavec, Samanta Štrlek, Hana Vujčić i Stjepan Zgazivoda (mentorica Sanja Premec).

Pobjedničke ekipe iz obje kategorije predstavljati će GDCK Ivanec na Međužupanijskom natjecanju ekipa prve pomoći mladih HCK, 16. 4. u konkurenciji ostalih ekipa prve pomoći iz Varaždinske, te iz Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, koje će se održati u jednoj od škola Krapinsko-zagorske županije.

Sadržaj natjecanja obuhvatio je provjeru znanja o Pokretu Crvenog križa, Hrvatskom Crvenom križu, Međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima i provjeru znanja i vještina iz pružanja prve pomoći u vidu praktičnih radilišta u dvorani – koja su ocjenjivali suci-medicinsko osoblje, profesori i volonteri Crvenog križa.

Glumci OŠ Klenovnik koji su doista ”vjerno” glumili ozlijeđene bili su Josip Oreški, Helena Kralj, Lucija Tocko, Mateo Cuković, Nikola Gladović, Matija Brlečić, Elizabeta Pintarić, Nikola Pintarić, Maja Cerovčec, Sara Srednoselec, Nika Srednoselec, Magdalena Kljunić, Željka Janžek, Ena Gladović, Anđela Gladović Nedić, David Kišiček, Ana Car, Jurica Kukec, Karlo Sonjarić, Sebastijan Pintarić i Mateo Videc.

„Za nas ste svi pobjednici već samim dolaskom na ovo natjecanje“ rekao je predsjednik Glavnog povjerenstva 14. Gradskog natjecanja ekipa prve pomoći mladih HCK Josip Polančec, te pohvalio i zahvalio se svima što su dio Crvenog križa i što su odabrali kroz svoju izvannastavnu aktivnost učiti upravo o vještinama koje mogu spasiti nečiji život.

Pozdravne riječi na samom početku uputila je predsjednica GDCK Ivanec, Rahela Blažević, ujedno u funkciji ravnateljice OŠ Donja Voća, koja je pohvalila sve natjecatelje jer su odabrali biti članovi upravo ekipe prve pomoći kao jedne od izvannastavne aktivnosti Crvenog križa u školama. Predsjednica GDCK Ivanec zahvalila je školi domaćinu, OŠ Klenovnik, sa kojom GDCK Ivanec već 4. godinu u kontinuitetu ostvaruje iznimno dobru suradnju.

Mlade Crvenog križa i njihove mentore pohvalio je i Martin Oreški, načelnik Općine Klenovnik, koji je otvorio Natjecanje i izrazio svoje zadovoljstvo održavanjem ovognatjecanja u Klenovniku četvrtu godinu kontinuirano, te zahvalio suorganizatorima natjecanja; GDCK Ivanec i OŠ Klenovnik na dobroj organizaciji Natjecanja, koje je ove godine okupilo velik broj ekipa.

Lijepim riječima g. Polančeca i g. Oreškog pridružio se i ravnatelj škole Mijo Barišić, koji je svima zaželio da se ugodno osjećaju u OŠ Klenovnik, te naglasio važnost usvajanja znanja i vještina iz prve pomoći koje su od iznimne važnosti u situacijama kada je pomoć najpotrebnija.

Također, upoznao je natjecatelje i goste sa brojnim postignućima škole na brojnim područjima, a i sami su se mogli uvjeriti u isto, jer su svi primili Školski list OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik, koji je već drugu godinu za redom najbolji školski list u Varaždinskoj županiji. Zavidne rezultate Škola postiže putem svoje Učeničke zadruge, zatim u igranju badmintona…i brojnim drugim projektima škole.

GDCK Ivanec svim natjecateljima poručilo je: „Ponosni smo na sve vas-članove ekipa i vaše mentore, ponosni što ste dio naše humanitarne organizacije, što ste tijekom protekle školske godine usvajali humane vrednote koje promiče Crveni križ, ponosni što ste usvojili vještine koje život znače. Željeli bismo da sve ovo ne završi natjecanjem, već da i nadalje ostanete dio naše humanitarne organizacije.“

Izvor teksta: GDCK Ivanec

Fotografije: Dražen Hočurščak (Infinity .d.o.o., Donja Višnjica)

 

 

Povezani Članci

Close