UdrugeVijesti

Udruge: UDVDR Ogranak Ivanec obilježio 18 godina postojanja

Ivanec – Povodom 18. obljetnice osnivanja Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranka Ivanec, članovi predsjedništva odali su počast poginulim i umrlim braniteljima na Spomen obilježju u Ivancu i kod centralnog križa na ivanečkom gradskom groblju.

Ogranak Ivanec osnivačku skupštinu održao je 28. ožujka 1998. godine na inicijativu tadašnjeg predsjednika UDVDR Varaždinske županije Srećka Horeneca i člana županijskog predsjedništva Vladimira Kolarića. Ključnu ulogu u osnivanju imali su branitelji iz Policijske postaje Ivanec, zatim pripadnici 2. bojne 104. Brigade HV te 7. Gardijske brigade Puma.

Tijekom postojanja Ogranka Ivanec njegovim članom bilo je više od 400 branitelja sa područja Gradova Ivanca i Lepoglave te Općina Bednja, Klenovnik i Donja Voća, od čega ih je više od 10 posto, na žalost, preminulo. Trenutno Ogranak ima 359 članova.

branitelji-18-godina-udvdr-ivanec

Samo godinu dana po osnivanju ivanečki Ogranak UDVDR RH prometnuo u među najznačajnije udruge na području Grada Ivanca te ga je već 1998. godine tadašnje gradsko vodstvo na čelu sa gradonačelnikom Adamom Pintarićem imenovalo „Udrugom od posebnog interesa za Grad Ivanec“.

Isto tako, Ogranak je pokrenuo inicijativu za izgradnju spomen obilježja kao svoju prvu i najvažniju zadaću, a nakon dugogodišnjih aktivnosti, dogovaranja i pregovaranja s više struktura gradskih vlasti taj se projekt napokon realizirao 2009. godine.

Tijekom završnog procesa izgradnje Spomen obilježja, UDVDR Ogranak Ivanec je putem natječaja kojeg je objavilo Ministarstvo branitelja, a u kojem je surađivao sa ivanečkim braniteljskim udrugama i gradom Ivancom, dobio 160.000,00 kuna i na taj način financijski pomogao u njegovoj izgradnji rasteretivši tim iznosom i sam gradski proračun.

Isto tako, aktivno se uključilo u inicijativu UDVDR Kluba Gornji Kneginec na izgradnji Spomen obilježja poginulim kolegama u Lipiku, koja je uspješno realizirana i spomenik je svečano otvoren 2006. godine.

branitelji-spomenik-lipik-8-10-2006

U kontinuitetu se u suradnji sa županijskom Podružnicom i krovnom udrugom u Zagrebu braniteljima pomagalo materijalno, sukladno njihovim potrebama i skromnim sredstvima Ogranka, upućivalo ih na načine ostvarivanja prava, a prema odredbama i Zakonskim propisima pomagalo im se i u zapošljavanju za stalno te za poslove na određene vrijeme.

Nekoliko branitelja je, uz ostalo, posredstvom Ogranka završilo doškolovanje, odnosno prekvalificiralo se za instruktore vožnje „B“ kategorije nakon čega su se zaposlili i do današnjih dana rade na tim poslovima.

Također, potpisivani su ugovori sa poslovnim subjektima o kupnji njihovim asortimana uz popuste za članove Ogranka od kojih su neki aktualni još i danas, a posebno su se isticala sportska natjecanja na kojima je Ogranak na području Varaždinske županije, ali i države, postizao jako dobre rezultate. Posebno ekipa potezanja užetom koja je godinama među najboljima u županiji, a na državnim igrama u Metkoviću 2003. godine osvojila je 4. mjesto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ogranak Ivanec je u dva navrata, 2000. i 2010. godine, uspješno organizirao županijske sportske susrete veterana Domovinskog rata, a u školama i još nekim institucijama održano je i nekoliko predavanja o ulozi ivanečkih branitelja u Domovinskom ratu.

Organizirane su i dvije izuzetno dobro posjećene i s više strana pohvaljene izložbe ratnih fotografija (2000. i 2011.), ranijih godina, a dok su djeca branitelja bila mala, povodom Božićnih su im se blagdana priređivale kino predstave te ih se tom prigodom darivalo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

UDVDR Ogranak Ivanec je inicijator osnivanja neformalnog tijela, Koordinacije braniteljskih udruga Grada Ivanca osnovane 5.1.2000. godine, unutar kojeg se već godinama ostvaruje kvalitetna suradnja sa ivanečkim braniteljskim udrugama.

Ogranak aktivno sudjeluje na osmišljavanju obilježavanja blagdana i datuma vezanih uz Domovinski rat, redovno se prisjeća preminulih i poginulih kolega s čijim je obiteljima je izgradio prisan odnos, kao i sa ostalim ivanečkim braniteljskim udrugama s kojima usko surađuje. Sve aktivnosti koje provodi Ogranak u najvećem dijelu financira vlastitim, odnosno sredstvima svojih članova, a uz to, uspješno aplicira na natječaje grada Ivanca i Ministarstva branitelja.

A aktivnosti je puno, pa se tako izdvaja njih 20 – ak po godini, k tome, svako malo pa se osmisli neka nova, često i u cilju obogaćivanja cjelokupnog društvenog života na području Ivanca, pa i šire. Takvu širinu prepoznale su i druge građanske udruge i sve je više onih koje se same javljaju i potenciraju suradnju, bilo u svojim, bilo u aktivnostima koje je ranije osmislio i sproveo Ogranak.

Na navedenim aktivnostima radit će se i dalje, s naglaskom na one u kojima se održavaju sjećanja na Domovinski rat te na poginule i umrle kolege. Jedna od najznačajnijih je sugeriranje članovima i svim braniteljima da obavljaju preventivne zdravstvene preglede u svrhu očuvanja zdravlja koliko god je to najviše moguće.

Potreba za time se, naime, ukazala nakon internih analiza prema kojima je gotovo 90 % članova preminulo od zloćudnih bolesti, srčanih ili moždanih udara ili izvršilo samoubojstvo. To je i razlog što je osnovano Povjerenstvo za zdravstvenu skrb branitelja, koje braniteljima daje konkretne podatke o načinu ostvarivanja zdravstvene zaštite i povezuje ih sa Veteranskim bolnicama.

Moglo se i moralo, posebice u nekim segmentima u proteklih 18 godina napraviti više, no sukladno skromnim sredstvima koje su svake godina sve manje, u UDVDR Ogranak Ivanec ističu zadovoljstvo napravljenim.

Povezani Članci

Close