InfoIzdvojenoUdruge

UDVDR IVANEC Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježit će se prigodnom svečanošću u Ivancu – odavanje počasti, sveta misa, medni dan i tribina o akciji ‘Oluja’

U kolovozu će Ogranak, samostalno ili u suradnji s drugim udrugama, organizirati i provesti čak četiri događanja

Ivanec – Središnji odbor Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec na svojoj je sjednici analizirao aktivnosti provedene u proteklih mjesec dana, te raspravljao o onima koje će se odvijati u kolovozu, koji će biti i više no intenzivan.

Tako se u analizi provedenih najviše govorilo o snimanju dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost“ o ulozi hrvatskih građana s područja bivše Općine Ivanec u Domovinskom ratu i događanjima koja su mu prethodila, te je izraženo zadovoljstvo odrađenim snimanjima na Ivanščici, potom u Zapadnoj Slavoniji, te u Ivancu, sa sudionicima događanja u vremenskom periodu od 1989. do 1995. godine.

Foto: UDVDR Ivanec

U kolovozu će Ogranak, samostalno ili u suradnji s drugim udrugama, organizirati i porvesti čak četiri događanja, a prvo od njih je u ponedjeljak, kada će u Ivancu se proslaviti 24. obljetnica Vojno redarstvene akcije Oluja, odnosno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Obilježavanje će početi u jutarnjim satima, kada će se od 9:15 sati biti priključiti odavanju počasti kod spomen obilježja u Ivancu, te spomen križa na ivanečkom groblju, koje organizira Grad Ivanec.

Nastavit će se u 10 sati, svetom misom u župnoj crkvi, potom će u 11 sati na prostoru ispred crkve predstaviti Pčelarska udruga Čmalico iz Bednje, čiji će članovi građanima govoriti  prirodnoj proizvodnji meda te darovati 100 manjih staklenki domaćeg meda, a u 12 sati će u vjeronaučnoj dvorani župe Ivanec o akciji „Oluja“ kratko govoriti njezini sudionici, nakon čega će uslijediti zajedničko druženje.

Uz UDVDR Ogranak Ivanec, obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja organiziraju HVIDR-a Ivanec, župa Ivanec i Pčelarska udruga Čmalico Bednja.

Potom je bilo riječi o 4. Memorijalu sjećanja na Dražena Šešeta i Ivicu Cecelju koji će se održati u 11. kolovoza u Gačicama, te istaknuto kako je za taj događaj, u kojega će se po prvi puta kao pokrovitelj uključiti Grad Novi Marof, više-manje sve spremno.

Jednako kao i za 14. Memorijal sjećanja na poginule vukovarske branitelje Josipa Kapustića, Tomu Jambora i Stjepana Vusića, koji će se u suradnji s HVIDR-om Ivanec, Hrvatskim časničkim zborom Ivanec i udrugom Branitelji Hrvatske Lepoglava, te pokroviteljstvom Gradova Ivanca i Lepoglave i Ministarstva hrvatskih branitelja, održati 24. i 25. kolovoza u Kamenici, Žarovnici i Jerovcu.

Upravo je tako zgusnut raspored u kolovozu ‘nagnao’ vodstvo Ogranka da planirano snimanje kadrova za već spomenuti dokumentarni film sa sredine, ‘pomaknu’ na kraj kolovoza i(li) početak rujna.

U završnom dijelu sastanka, pod točkom razno, vodila se debata o odnosu društva prema braniteljskoj populaciji, te se i ‘dotaknulo’ plana rada za 2020. godinu, koji će, u odnosu na ovu, biti ‘redigiran’ s brojem događanja, a više će se raditi na tribinama i predavanjima na temu „Domovinski rat – istina o slobodi“, te na snimanju Dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost“.

Tags

Povezani Članci

Close