UdrugeVijesti

UDVDR IVANEC Kreće se na snimanje dokumentarca „Zaboravljena mladost“ od Vukovara do Dubrovnika – utvrđen program obilježavanja Dana pobjede u Ivancu

Od srpnja ići će se na lokacije diljem Hrvatske, te se na autentičnim mjestima snimiti kadrovi s hrvatskim braniteljima, članovima UDVDR Ogranak Ivanec, sudionicima nekih ključnih akcija tijekom Domovinskog rata

Središnji odbor Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec u nazočnosti 16 članova održao je 5. ovogodišnju sjednicu proširenog sastava, kojoj je u iem HVIDR-e Ivanec nazočio Zvonko Držaić.

U uvodnom dijelu razgovaralo se o provedbi programa „Domovinski rat – Istina o slobodi“, te još jednom istaknulo zadovoljstvo prijemom u sedam škola gdje su održane tribine, kao i interesom, a posebice reakcijama učenika.

Kroz ljeto će se raditi na daljnjem poboljšanju/unaprjeđenju programa, najvećim dijelom vezanim uz impresije učenika i profesora u školama, kako bi u nastavku provedbe bio još bolji.

Analiziran je i nastup na 24. Županijskim susretima dragovoljaca i veterana u Trnovcu Bartolovečkom na kojemu je sudjelovalo 20-ak članova Ogranka, a osvojenim drugima mjestima u nogometu i potezanju užeta, trećim u elektroničkom pikadu, te četvrtim u kuhanju gulaša može se biti i više nego zadovoljno.

Od nadolazećih aktivnosti u fokusu je snimanje dokumentarnog filma radnog naziva „Zaboravljena mladost“ o ulozi građana bivše Općine Ivanec u Domovinskom ratu, za kojega će se do kraja lipnja, sa sudionicima ratnih događanja na našem području, snimiti planirani kadrovi u Ivancu i široj okolici.

Od srpnja ići će se na lokacije diljem Hrvatske, te se na autentičnim mjestima snimiti kadrovi s hrvatskim braniteljima, članovima UDVDR Ogranak Ivanec, sudionicima nekih ključnih akcija tijekom Domovinskog rata.

Tako je odlazak u zapadnu Slavoniju planiran za sredinu srpnja, istočnu Slavoniju sredinom kolovoza, Liku, Dalmaciju, kninsko i dubrovačko područje u rujnu, a Plitvice tijekom listopada.

Nakon toga bi se do kraja godine prišlo odabiru i slaganju kadrova iz snimljenog materijala koji prate priču, dodavanju grafičkih elemenata, te izboru glazbe za pozadinu, čime bi bila okončana prva faza.

Projekt su do sada podržali Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Lepoglava, potporu je najavila Općina Donja Voća, kao i neki privredni subjekti šireg ivanečkog područja koji su projekt ocijenili vrlo kvalitetnim, a nadasve nečim potrebnim za naše područje, koje je dalo veliki doprinos u Domovinskom ratu.

UDVDR Ivanec

Nadalje, utvrđen je plan obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, koji će se u Ivancu, u organizaciji UDVDR Ogranak Ivanec, uz suradnju s HVIDR-om Ivanec, župom Ivanec i Pčelarskom ulicom Čmalico Bednja, održati u ponedjeljak, 5. kolovoza.

U 8:30 sati će biti odavanje počasti na Spomen obilježju u Ivancu, u 9 sati služena sveta misa u župnoj crkvi Svete Marije Magdalene, a nakon mise će se upriličiti medni dan, na kojemu će se sa svojim proizvodima predstaviti Pčelarska udruga Čmalico, te prigodno darovati građane.

U planu je i prikazivanje dokumentarnog filam o Oluji, uz kratko predavanje o ulozi našeg kraja u Domovinskom ratu.

Razgovaralo se i o Spomen obilježju u Ivancu, te navedeno kako nije proveden zaključak s prošle sjednice, odnosno nije se uputio dopis gradu Ivancu iz razloga jer je nakon njegove objave ubrzo započelo uređenje spomenika, koji se sada, koliko je primijećeno, redovitije čisti, istaknuta su imena poginulih, slabljen dio ploče koji se odvojio, te otklonjeni još neki nedostaci nastavli uslijed neredovitog održavanja.

Izražena je zahvalnost Ministarstvu hrvatskih branitelja koje je pružilo potporu ivanečkim braniteljskih udrugama UDVDR i HVIDR-i, te uputilo zamolbu gradu Ivanca vezano na održavanje spomen obilježja, kao i članovima obitelji poginulih hrvatskih branitelja i građanima koji su podržali inicijativu da se spomenik redovito održava, jer stanje u koje je došao bilo je jako loše.

U završnom dijelu sastanka dogovoreno je obilježavanje Dana državnosti, koje je potom u proteklim danima i provedeno, te je tako UDVDR Ogranak Ivanec sudjelovao na više manifestacija diljem regije.

U organizaciji grada Ivanca odana je počasti poginulim hrvatskim braniteljima na spomen obilježju u Ivancu, a osim na toj manifestaciji, članovi Ogranka sudjelovali su i na 19. Sportskim susretima osoba s invaliditetom u organizaciji Udruge tjelesnih invalida ILO Ivanec, kao i na memorijalu sjećanja „Heroji Maruševca“, koji je u organizaciji maruševečkog Ogranka UDVDR održan u Druškovcu, a uz sudjelovanje članova Ogranka u sportsko-rekreativnom dijelu, Martin Lukavski predstavio je svoju bogatu numizmatičku zbirku.

Tags

Povezani Članci

Close