InfoIzdvojenoUdruge

UDVDR IVANEC Plaketa vukovarskom branitelju Zvonku Držaiću – Središnji odbor ‘pojačan’ trima novim članovima

Zvonko je jedan od prvih hrvatskih branitelja iz našeg kraja, počeo je u Rakitju u Jedinici za posebne namjene MUP-a, sudjelovao u prvim akcijama Domovinskog rata u Pakracu, te na 'krvavi Uskrs' u Plitvicama u ožujku 1991., kao pripadnik Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždinske od rujna, pa sve do njegova tragičnog pada 18. studenog 1991. s kolegama je herojski branio Vukovar, nakon čega je prošao strašne psihičke i fizičke 'torture' u logorima Stajičevo i Sremska Mitrovica

Ivanec – Središnji odbor UDVDR Ogranak Ivanec održao je svoju petu ovogodišnju sjednicu na kojoj se raspravljalo o brojnim temama od značaja za rad udruge, a donesene su i neke odluke u svrhu daljnjeg poboljšanja provedbi programa.

U analizi aktivnosti provedenih između dvaju sastanaka istaknuto veliko zadovoljstvo provedbom brojnih programskih aktivnosti, uključivo 4. Memorijalnog planinarskog pohoda sjećanja na poginule i umrle hrvatske branitelje s područja Grada Ivanca’ koji je realiziran u suradnji s Planinarskim klubom Ivanec, a po organizaciji, provedbi i u konačnici odazivu nadmašio sve dosadašnje.

Foto: Dražen Geček

Nadalje, vrlo uspješno bilo je na 23. Sportskim susretima veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Varaždinske županije na kojima je sudjelovalo 26 članova Ogranka te je u nogometu i elektroničkom osvojeno prvo, u potezanju užeta drugo, u kuhanju gulaša 3., a u streljaštvu 7. mjesto.

Središnji odbor detaljnije je upoznat s provedbom seminara o komunikacijsko-prezentacijskim vještinama u Zagrebu na kojemu je sudjelovalo četvero članova Ogranka Ivanec. Sukladno tome ivanečki je tim započeo na izradi prezentacijskog programa koji će biti usaglašen s kolegama iz Ogranaka i Klubova na razini županijske Podružnice UDVDR, a kako bi buduća predavanja vezana uz Domovinski rat bila što kvalitetnija.

Isto tako, u planu je nastavak edukacije u koju bi se uz one koji već jesu, uključili i još neki članovi ivanečkog Ogranka koji imaju određenih prezentacijskih znanja i vještina.

Od nadolazećih aktivnosti najavljeno je sudjelovanje na 18. Međunarodnim susretima osoba s invaliditetom na koje je Ogranak pozvan od strane organizatora, Udruge tjelesnih invalida ILO Ivanec, te na obilježavanju obljetnice pogibije Željka Biškupa u Radovanu.

Također, sudjelovat će se na nekim manifestacijama u sklopu Dana grada Ivanca, te na II. memorijalnom turniru „Heroji Maruševca“, kojega organizira UDVDR Ogranak Maruševec.

Nadalje, kako se u kontinuitetu povećavaju aktivnosti, samim time i interes kolega hrvatskih branitelja za aktivno sudjelovanje u radu Ogranka, donesena je odluka o ponovnom uvođenju radnog vremena ureda u Arnoldovoj 11 u Ivancu.

Ono će se uskladiti s kolegama iz HVIDR-e Ivanec koji imaju uredovno radno vrijeme srijedom ujutro, a u svrhu što kvalitetnijeg prijenosa informacija hrvatskim braniteljima, neovisno o tome jesu li ili nisu članovi braniteljskih udruga.

Potom je prihvaćen prijedlog da se u Središnji odbor, također iz razloga povećanja programskih aktivnosti, kooptiraju Vladimir Friščić, Danijel Posavec i Zvonimir Grđan, koji su već duže vrijeme aktivno uključeni u rad Ogranka.

U završnom dijelu sastanka potpredsjednik ivanečkog Ogranka i član Središnjeg odbora Podružnice Varaždinske županije Željko Đurin je hrvatskom branitelju Zvonku Držaiću uručio Zahvalnicu za doprinos u radu i aktivnostima Udruge koja mu je dodijeljena povodom 23. obljetnice djelovanja UDVDR-a u Varaždinskoj županiji.

Foto: Dražen Geček

Zvonko se 5. studenog 1990. godine dragovoljno prijavio u Jedinicu za posebne namjene MUP – a u Rakitju i to kao jedan od prvih dragovoljaca iz našeg kraja, sudjelovao je u prvim akcijama Domovinskog rata u Pakracu 1. ožujka, na Plitvicama 31. ožujka 1991., te na povijesnom postrojavanju Zbora narodne garde 28. svibnja 1991. godine u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu.

Foto: Zvonko Galić privatna arhiva (Rakitje 1990)
Foto: Youtube Screenshot

Kao pripadnik Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždinske od rujna, pa sve do njegova tragičnog pada 18. studenog 1991. s kolegama je herojski branio Vukovar.

Nakon pada grada Zvonko je zarobljen, te je prošao strašne psihičke i fizičke ‘torture’ u logorima Stajičevo i Sremska Mitrovica gdje je bio skoro devet mjeseci, da bi bio razmjenjen 14. kolovoza 1992. godine u Nemetinu.

Uz nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu Zvonkova skromnost i poniznost, neisticanje svoje uloge u stvaranju Hrvatske glavni su razlozi što je donesena odluka da mu se dodijeli Zahvalnica, napomenuto je prilikom uručivanja. Isto tako, Zvonko je kroz DVD Bedenec aktivni član društvene zajednice.

U svom izraženo emotivnom obraćanju Zvonko Držaić zahvalio se kolegama: „Hvala vam, stvarno ste me iznenadili ovime, toliko da ne mogu naći prigodne riječi kojima bih se zahvalio svima. Bilo je jako teško još od dana Rakitja iz 1990., pa poslije toga u svim akcijama, u Vukovaru posebice, još teže kasnije u logorima. Na žalost, mnogi kolege koji su bili sa mnom nisu više s nama. Ne znam što bih rekao osim hvala puno.“

Foto: Dražen Geček

Ovom malom svečanošću završen je sastanak, te je druženje nastavljeno u neformalnom tonu.

Povezani Članci

Close