InfoUdruge

UDVDR OGRANAK MARUŠEVEC Obilazak lokacija stradavanja hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i iz cjelokupne hrvatske povijesti i kulture

Bjelovar, Novska, Zelenjak, Dvorac Veliki Tabor i Trgovišće

Maruševec – Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Maruševec organizirao je izlet za članove udruge i mještane općine na lokacije stradavanja hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata, kao i neke važne za cjelokupnu hrvatsku povijest i kulturu.

Izlet je organiziran u sklopu Projekta „Domovinski rat – da se ne zaboravi“ koji je odobren i financiran od Općine Maruševec.

Tijekom izleta posjećeno je spomen područje Barutana u Bjelovaru izgrađeno u spomen za poginule i stradale u obrani grada Bjelovara 29. rujna 1991. godine kad je zaluđeni oficir JNA Milan Tepić počinio teroristički napad.

Požrtvovnost hrvatskih branitelja od kojih je 11 spašavanje grada platila životom, spriječila je da indoktrinirani oficir JNA aktivira eksploziv i raznese sva skladišta strjeljiva i da time cijeli grad Bjelovar bude ‘zbrisan’ kao da je na njega pala mala atomska bomba.

Umjesto 1700 tona eksploziva, raznio je nekoliko stotina, što je isto bilo dovoljno da je tom eksplozijom oštetio stotine okolnih kuća u krugu od 12 kilometara. Na mjestu eksplozije ni danas ne raste drveće, zbog čega se ovaj kraj zove i bjelovarskom Hiroshimom

Potom se posjetilo spomen obilježje Trokut kod Novske gdje su imena poginuli branitelja koji su se borili na tim prostorima.

Poginulo ih je 314 iz 17 postrojbi hravtske vojske i policije.

Nakon Novske posjetio se spomenik Hrvatskoj himni na lokaciji okruženoj ruševinama Cesargrada i kapelom Majke Božje Snježne, u Značajnom krajobrazu Zelenjak, te Dvorac Veliki Tabor i Trgovišće.

UDVDR Ogranak Maruševec nastavlja sa svojim aktivnostima vezanim uz prenošenje istine o Domovinskom ratu kroz odobrene projekte i potporu matične Općine Maruševec.

Tako će 25. lipnja povodom Dana Državnosti sprovest braniteljski turnir pod nazivom „Heroji Maruševca“.

Povezani Članci

Close