IzdvojenoKulturaVijesti

UPOZNAJ SVOJU ZEMLJU Ivanec se uključio u projekt kojim se obilježava Dan međunarodnog priznanja Hrvatske

Obilazak je vodila Mirjana Bračko, licencirani vodič, asistirao Boris Jagetić Daraboš, predsjednik Turističke zajednice Grada Ivanca i dugogodišnji ivanečki kroničar

Ivanec – U sklopu drugog izdanja projekta „Upoznaj svoju zemlju“ Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske je povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske organizirala besplatna vođenja u gradovima u kojima djeluju društva turističkih vodiča.

U Ivancu je tako bio organiziran obilazak povijesnih Spomenika uz pratnju licenciranog vodiča Mirjane Bračko, koja je govorila o određenim povijesnim razdobljima vezanim uz spomen obilježja u užem centru Ivanca i ulogu Ivančana u njima.

Tijekom obilaska, voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Ivanca Boris Jagetić Daraboš govorio je o vlasniku Kukuljevićevog Starog grada u Ivancu, Božidaru Kukuljeviću te predočio neke nove povijesne detalje.

Nadalje, Jagetić Daraboš i Bračko istaknuli su zasluge obitelji Kukuljević, spomenuvši uz ostalo crkvicu sv. Ivana Krstitelja, kao i njihovu vladavinu posjedima Ivanečkog kraja.

Istaknuli su i druge vlasnike starog kaštela Ivanca, a dio povijesnog svjedočanstva stoji i na ploči župne crkve Svete Marije Magdalene.

Također, 20-ak nazočnih je kod interpretacijskih ploča u centru Ivanca imali prigodu pobliže se upoznati s njihovim primarnim ciljem, a to je kvalitetno i sigurno usmjeravanje posjetitelja prema vrhu Ivanščice, markiranim planinarskim putevima, kao i upoznavanje s posebnostima i zanimljivostima kojima obiluje naš planinski masiv.

Pri kraju obilaska, okupljeni su se zaustavili kod zgrade gdje je u prosincu 1956. godine otvoreno prvo samoposluživanje Jugoistočne Europe, te od gđe Bračko saznali neke zanimljive povijesne detalje.

Događaj je podržala i Turistička zajednica Grada Ivanca.

Foto: Marijan Friščić
Foto: Marijan Friščić

Tags

Povezani Članci

Close