PolitikaVijesti

Varaždinski HNS poručio: “Županije nisu nadređene gradonačelnicima i načelnicima”

Varaždin – U ponedjeljak, 8. siječnja, održana je konferencija za novinare varaždinskog HNS-a na kojoj su uz predstavnike medija sudjelovali gradonačelnik Ivanca, Milorad Batinić, gradonačelnik Lepoglave, Marijan Škvarić i načelnik Općine Maruševec, Damir Šprem.

Tri su teme bile današnje presice HNS-a. Prva tema su problemi vezani uz funkcioniranje Hitne medicinske službe u Ivancu koje pokriva područje bivše općine Ivanec: grad Ivanec, Lepoglava, Općina Bednja, Klenovnik, Donja Voća i Maruševec. Druga tema je bila poništenje Odluke župana Čačića o osnivanju Savjeta župana i mjesnih odbora, a jednako tako i očitovanje na Odluku o osnivanju Savjeta župana, načelnika i gradonačelnika. Treća tema bila je vezana za lokalnu samoupravu odnosno teritorijalni ustroj matičnih ureda.

Hitna medicinska služba u Ivancu 

Još u rujnu prošle godine, prema riječima gradonačelnika Batinića, građani su se obratili s problematikom vezanom uz smanjenje standarda koji je bio prisutan još od 2011. godine u hitnoj medicinskoj službi u Ivancu. Uz mobilni tim bilo je prisutno dežurstvo medicinskog tehničara i medicinske sestre koje je ukinuto.

– Građani su saznali, mi na lokalnoj razini nažalost nismo, da se ukida nadstandard. Ukoliko medicinski tim izađe van, ambulanta ostaje prazna i građani koji trebaju hitnu medicinsku intervenciju morali su preko portafona dobiti hitnu u Varaždinu i povratnu informaciju što da čine. Odmah sam reagirao, dobio očitovanje da je protuzakonito to dežurstvo, iako je za preko 37.000 stanovnika, taj nadstandard bio prihvatljiv za župana Štromara. – rekao je gradonačelnik Batinić.

Mjesec dana nakon, u listopadu 2017. godine, održan je sastanak s ministrom zdravstva Kujundžićem s ciljem pronalaska rješenja, a na tom sastanku sudjelovao je i zamjenik župana Vugrin.
– Prošlo je tri mjeseca, a mi nemamo nikakve reakcije niti od Doma zdravlja Varaždinske županije, niti od Hitne medicinske službe Varaždinske županije. Obavješten sam da postoji interes četiri liječnika i dvije medicinske sestre koji su spremni dodatno dežurati u dane vikenda i praznika. To je u ovom trenutku moguće dogovoriti zakonski, a imamo financijskih sredstava opremiti dodatnu ambulantu. Institucije Županije nisu spremne. Radi li se o nesposobnosti ili političkoj pozadini problema jer župan ne reagira ili reagira u negativnom kontekstu gdje je HNS na vlasti? – smatra Batinić.

Formiranje savjeta – protuzakonito

Načelnik Općine Maruševec Damir Šprem govorio je o formiranju savjeta župana s gradonačelnicima i načelnicima odnosno predsjednika mjesnih odbora.

– Već u rujnu smo istaknuli da nismo protiv, ali da se utvrdi legitimitet tih institucija, te da ćemo sudjelovati kao gradonačelnici i načelnici jer smo zainteresirani za suradnju sa Županijom. Suzdržani smo bili po pitanju savjeta župana i predsjednika mjesnih odbora. Zatražili smo od Ministarstva uprave mišljenje o formiranju jednog i drugog savjeta. Tumačenje je da se savjet gradonačelnika i načelnika može formirati u županiji, a savjet župana i predsjednika mjesnih odbora se ne može formirati jer se ulazi u ingerenciju jedinica lokalne samouprave. I dalje smo stava da je taj savjet nepotreban, a što se tiče savjeta gradonačelnika i načelnika odazivat ćemo se prema svojim mogućnostima, ali s vidljivim temama što se tiče razvoja županije i onih tema pod našom ingerencijom. – rekao je Šprem.

– Sramotno je jer vjerujem da je prvi put u Varaždinskoj Ministarstvo uprave stavilo van zakona jednu uredbu. Tu je pitanje namjere župana i stručnih službi u Županiji. Županije nisu nadređene gradonačelnicima i načelnicima i mi smo samostalni u obavljanju poslova iz naše ingerencije.

Ne može se nametati volja gradonačelnicima i načelnicima i zamjenicima. Župan inzistira da na sastanku budu samo gradonačelnici i načelnici. Njemu je ispod časti da budu zamjenici ili netko drugi u njihovo ime. Ako dolazi zamjenik župana, što nemamo ništa protiv i poštujemo, što se tamo onda pojavljuju posebni savjetnici? – kazao je gradonačelnik Škvarić i nadodao kako ipak ima i lijepih vijesti.

Teritorijalno ustrojstvo matičnih ureda – ostaje

Naime, iako je ranije bilo najavljivano kako će se matični uredi u Bednji i Lepoglavi priključiti Ivancu, Varaždinske Toplice i Breznički Hum Novom Marofu, te da se u Klenovniku ukida, ipak do toga neće doći što je ujedno i mišljenje Ministarstva uprave. Stoga je konačan zaključak Škvarića kako se neće izgubiti ni jedan matični ured, a sve to zaslugom kvalitetnih argumenata i suradnje ovih jedinica lokalnih samouprava.

Povezani Članci

Close