InfoIzdvojenoUdruge

Veličanstveno na „2. Danu sjećanja na Dražena Šešeta“ – oko 120 ljudi prisjetilo se žrtve 20. godišnjeg mladića iz Gačica

Gačice – U nedjelju je u organizaciji DVD – a Gačice i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec, održana manifestacija naziva „2. Dan sjećanja na Dražena Šešeta – Gačice 2017“ u spomen na poginulog hrvatskog branitelja.

Program obilježavanja započeo je svečanim mimohodom od parkirališta do Draženovog groba, u kojem je sudjelovalo oko 70 ljudi, a nastavljeno polaganjem buketa i paljenjem svijeća, te molitvom koju je na Draženovom posljednjem počivalištu na groblju u Margečanu predvodio vlč. Alojzije Pakrac.

Bukete na grob položili su članovi obitelji, zatim predstavnici DVD – a Gačice, UDVDR Ogranka Ivanec, grada Ivanca, Udruge veterana 2. GBR Grom, predstavnici ivanečkih braniteljskih udruga, mještani i drugi, a molilo se i za Ivicu Cecelju, hrvatskog branitelja s područja grada Novog Marofa, pokopanog također u Margečanu, kao i za sve stradale u Domovinskom ratu.

Svečanost na groblju u Margečanu izvedbom duhovnih, klapskih i domoljubnih pjesmama uveličao je zbor Svete Margarete pod ravnanjem Ivana Habuneka.

Nakon odavanaja počasti na groblju, u kapelici Svetog Josipa u Gačicama služena je Sveta misa zadušnica.

Zatim je u prepunoj učionici u osnovnoj školi u Gačicama, hrvatsku himnu „Lijepa naša Domovino“ otpjevao je zbrom Svete Margarete.

Nazočne je najprije u ime organizatora pozdravio Juraj Vincek, koji je pročitao pozdravno pismo i čestitku ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, a potom su Draženovi nećaci Noa i Ema otkrili spomen pano.

Na njemu se uz kratku biografiju i kronološku foto dokumentaciju, učenici i nastavnici škole, roditelji i ostali mogu prisjetiti, ili upoznati, na kratak Draženov život, kojeg je sa tek navršenih 20 godina položio na ‘Oltar Domovine’.

U pozdravnim riječima, predsjednik DVD Gačice, Franjo Piskač, uz ostalo je rekao kako mu je drago da je njihova inicijativa prerasla u ovakav događaj, a pozdravima se pridružio i potpredsjednik UDVDR Podružnice Varaždinske županije i Ogranka Ivanec, Ljudvek Cikač.

Čestitao je Dan pobjede dan domovinske zahvalnosti i dan hrvatskih branitelja, istaknuo veliko zadovoljstvo suradnjom sa DVD Gačice, te rekao kako je spomen pano još jedan korak prema realizaciji ideje da se škola nazove po Draženu.

„Mi nismo političari i ne obećavamo, ali da ćemo se maksimalno potruditi da ostvarimo ono što planiramo, u to možete biti sigurni“, rekao je Cikač.

Obratio se i Zvonimir Kantolić, potpredsjednik Udruge veterana 2. Gardijske brigade Grom, čiji je Dražen bio pripadnik, koji je pohvalio manifestaciju i najavio nastavak suradnje na očuvanju sjećanja na Dražena.

„Na našu pomoć možete uvijek računati i bit će nam drago nastaviti suradnju s Vama“, napomenuo je Kantolić.

Nužnost i obvezu održavanja sjećanja na Dražena, kao i na sve poginule i nestale u Domovinskom ratu, u svom je govoru naglasio Ivan Sedlar, izaslanik gradonačelnika Ivanca, Milorada Batinića, a o manifestaciji, kao i o Draženu, biranim je riječima govorio dožupan Varaždinske županije, Tomislav Paljak.

U početku obraćanja Paljak je pohvalio izvedbe zbora Svete Margarete, a potom u emotivnom govoru, koji je izmamio suze na lica nekih od nazočnih, uz ostalo, istaknuo:

„Ovaj naš prostor, Varaždinske županije, nije bio direktno ugrožen, a toliko se mladića spremno odazvalo da brani svaki pedalj naše Domovine. Na žalost, 175 ih je izgubilo svoje živote, a među njima i Dražen, koji je bio i vatrogasac i nogometaš, živio je društveni život i spremno krenuo u oslobađanje Hrvatske. Njegova pogibija je i na mene osobno ostavila duboku traumu zato jer, iako smo se kratko poznavali igrajući nogomet u mlađim kategorijama u ivanečkoj Ivančici, sjećam se da je bio ‘vrckav’, veseo, stalno je negdje išao, aktivan, a prije svega bio je dobar čovjek, dobar dečko – velik’ čovjek. A s takvima se lako i brzo stvaraju prijateljstva… Osim što će Dražen u našim sjećanjima živjeti vječno, svoju određenu fizičku transformaciju ima i u ovoj djeci, u svojim nećacima. Zahvaljujući njima, a i ljudima koji su organizirali ovaj današnji događaj, sjećanja nikada neće izbledjeti. A ovo danas nije došlo slučajno, to netko mora posložiti, to netko mora organizirati. Ovo je doista veličanstveno. Čestitam na organizaciji, i dalje Vam se stavljam na raspolaganje“, naglasio je Paljak.

Nakon obraćanja, u svoje, i ime župana Varaždinske županije, Radimira Čačića, dožupan Paljak je uručio poklone obitelji Dražena Šešeta, zatim školi Gačice, župniku Pakracu, zboru Sveta Margareta, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Gačice, te Udruzi veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec.

Paljak pak je na dar, u spomen na ovu manifestaciju, od DVD – a Gačice primio majicu s Draženovim likom, dok su mu dragovoljci i veterani darovali svoju majicu.

Također, Paljak i UDVDR Ogranak Ivanec, školi i mještanima darovali su nekoliko nogometnih lopti, čime su posebno obradovali djecu.

Potom se manifestacija nastavila na obližnjem sportskom kompleksu, koji se nalazi u blizini Draženove rodne kuće, gdje je goste i uzvanike dočekalo ugodno izneneđenje.

Naime, članovi DVD – a Gačice i mještani su ponad sportskog igrališta od kamenja ‘ispisali’ Draženovo ime i tako cjelokupnom događaju dali još veću dimenziju.

U nastavku programa odigrana je memorijalna nogometna utakmica DVD Gačice – UDVDR Ogranak Ivanec, u kojoj je nakon ravnopravne igre slavio UDVDR Ogranak Ivanec rezultatom 2:0, a strijelac jednog od zgoditaka za pobjednike bio je i dožupan Paljak. Za domaćine, DVD Gačice, nastupio je i vlč. Pakrac.

Manifestacija se nastavila u prepunom Vatrogasnom domu u Gačicama, gdje je se mogla pogledati numizmatička izložba starog, te uporabnog novca, kolekcionara i hrvatskog branitelja, Martina Lukavskog, koji je predsjedniku DVD Gačice, Franji Piskaču, u ime Ivanečkog kluba kolekcionara, darovao novi broj popularnog časopisa Ivanečka škrinjica.

Po završetku službenog dijela programa nazočni se nastavili druženje, tijekom kojeg je dogovoreno kako će UDVDR Ogranak Ivanec, u suradnji sa Udrugom veterana 2. Gardijske brigade Grom, DVD – om Gačice, Mjesnim odborom, te školom, početkom naredne školske godine posjetiti učenike te im uručiti monografiju Gromova i s njima popričati o temama iz Domovinskog rata koje će ih zanimati.

Organizacija i provedba ove manifestacije, u kojoj je ukupno sudjelovalo oko 120 ljudi, od gostiju i uzvanika dobila je brojne pohvale, usprkos tome što se zbog jakog nevremena dio programa morao biti korigiran.

Pohvale su njezinim organizatorima poticaj, ali prije svega obveza da ona naredne godine, kada će se održati na sam Dan pobjede domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 5. kolovoza, programski bude još bogatija, a i – bolja.

U organizaciji su uvelike pomagali obitelj Dražena Šešeta, zatim grad Ivanec, Mjesni odbor Gačice i brojni mještani Gačica, a pokrovitelj manifestacije bilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Časnički namjesnik Dražen Šešet rođen je 4. veljače 1971. godine, a poginuo je 8. kolovoza 1991. u mjestu Gređani pokraj Topuskog kao pripadnik 2. GBR Grom.

Za života je bio aktivni član DVD – Gačice, veliki zaljubljenik u nogomet, kojeg je igrao rekreativno, te u Nogometnom klubu Ivančica iz Ivanca.

Foto: Dražen Geček

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close