InfoIzdvojenoVjera

VELIKA GOSPA 40-ak hodočasnika prešlo put od Rapikovca do Marije Bistrice – u hrvatskom marijanskom svetištu nazočili euharističkom slavlju zajedno s više od 30.000 vjernika

Vjernici iz svih krajeva Republike Hrvatske, te iz Poljske, Mađarske, Hong Konga i ostalih zemalja

40-ak članova Hrvatskog planinarskog društva Ivančica Ivanec, Planinarskog kluba Ivanec, nekolicina mještana iz općine Vinice, iz Ivanca i okolice, hodočastili su na blagdan Velike Gospe u najpoznatije hrvatsko svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Tamo su nazočili euharističkom slavlju kojeg je, u nazočnosti više od  30.000 vjernika iz svih krajeva Republike Hrvatske, te iz Poljske, Mađarske, Hong Konga i ostalih zemalja, predvodio kardinal Josip Bozanić.

Ivanečki planinari već godinama njeguju tradiciju pješačenja na Blagdan Velike Gospe u Mariju Bistricu, a trasa romarskog puta kreće se od parkirališta Repikovec u Prigorcu gdje je polazna točka, putem preko Prekrižja do Sevnice, zatim se kreće  u pravcu Donje i Gornje Batine, Lipovca gdje je uobičajen odmor i okrijepa,  te Vinske gore do svojeg odredišta Marije Bistrice.

Navedena trasa puta iznosi oko 30 km za što je potrebno 5 do 8 sati pješačenja.

Tako je bilo i tijekom jučerašnjeg dana kada su stigli u svoje odredište između 9 sati i 30 minuta do 11.00 sati.

Kardinal Bozanić posebno je pozdravio na misi okupljene obitelji, roditelje s djecom.

On je, između ostalog, naglasio:

„I to je jedna od prevažnih odlika hrvatskog kršćanstva poštivanje obitelji. Obitelj je sveta ustanova koju treba čuvati, njegovati i promicati. Hvala Bogu što je u Hrvata obitelj visoko cijenjena ustanova, čak i ondje gdje se susreću poteškoće,lomovi i križevi. Potrebno je ponovno otkrivati ljepotu obiteljskog života-da su brak i obitelj bogatstvo, da je dobro vjenčati se i imati djecu, da su bake i djedovi blagoslovljeni u svojoj unučadi,da mladići i djevojke trebaju dublje upoznati ideal obiteljskoga poziva kao i duhovnih zvanja u Crkvi, istaknuo je Bozanić, dodavši kako se Kristova ljubav u našem svijetu utjelovila u obitelj.“

Nikola Nišević

Foto: Nikola Nišević

Tags

Povezani Članci

Close