InfoIzdvojenoObrazovanjeUdruge

VELIKO PRIZNANJE Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo suglasnost Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Varaždinske županije za provedbu edukacijskog programa „Domovinski rat – Istina o slobodi“ u osnovnim i srednjim školama županije

Edukacijski program izradio je stručni tim ivanečkog Ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata

U ovim, za sve, teškim vremenima borbe s koronavirusom, Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije stigla je jedna jako lijepa vijest.

Naime, temeljem pozitivne ocjene Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je suglasnost za provedbu edukacijskog programa „Promicanje istine o Domovinskom ratu: „Domovinski rat – Istina o slobodi“ u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije.

Edukacijski program izradio je stručni tim ivanečkog Ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata na čelu s voditeljem županijske radne skupine i županijskim potpredsjednikom Ljudvekom Cikačem. Program se temelji  na višegodišnjim iskustvima održavanja tribina i predavanja o Domovinskom ratu koji se unatrag devet godina provodi na području Gradova Ivanca i Lepoglave, te Općine Donja Voća, Bednja i Maruševec, kao i školama Varaždinske županije.

Foto: UDVDR Ogranak Ivanec / OŠ Kamenica

??

Isto tako, u njega su implementirana sedmoogodišnja iskustva edukacijskog tima Kluba Petrijanec, predvođenog Vladimirom Milavcem, ujedno koordinatorom županijske radne skupštine, kao i Ogranka Maruševec, koji četiri godine promiče vrijednosti Domovinskog rata u maruševečkim školama pod ‘ravnateljskom’ palicom Tihomira Budena, koji je, kao i županijski predsjednik Branko Družinić i čelnik varaždinskog Ogranka Krasnodar Kišur, član županijske radne skupine koja je krenula u osmišljavanje i izradu ovog projekta.

UDVDR Klub Petrijanec

Jednako tako, pomogla su i iskustva kolega iz UDVDR Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, a značajnu ulogu u projektu imala je i profesorica povijesti ivanečke osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, dr.sc. Suzana Jagić, koja je, uz stručni nadzor i sugestije, i autor njegovog dijela „Hrvatska kroz povijest“.

Aktivno je sudjelovala i Mirjana Posavec, ravnateljica Osnovne škole Ivan Ranger, Kamenica, potom Marko Jurinjak, profesor povijesti, te Tomislav Vincek, ravnatelj Osnovne škole Gustav Krklec, Maruševec, koji su svojim pismenim potporama, kao i osobnim angažmanom tijekom njegove pripreme, također snažno poduprli ovaj projekt.

UDVDR Ogranak Maruševec

Uz profesore i učitelje povijesti i drugi nastavnih predmeta škola diljem županije, u ovom projektu puno su nam pitanjima, sugestijama, a nadasve neočekivano velikim interesom za tematiku vezanu uz Domovinski rat pomogli učenici, u kojima smo imali iskrene suradnike. Upravo smo temeljem njihovih zapažanja, pitanja, prijedloga i sugestija tijekom tribina, a posebice onih s anketnih listića koje su popunjavali, doznali teme koje su im najzanimljivije i tome smo prilagodili koncept ovog projekta. Što je i logički, s obzirom na to da se i upravo zbog njih i provodi“, naveo je voditelj projekta Ljudvek Cikač.

Inače, projekt je trajanja dva školska sata, a podijeljen je šest tematskih mini-cjelina: Uzroci izbijanja Domovinskog rata, Animirani film Domovinski rat, Varaždinska županija (Gradovi / Općine) u Domovinskom ratu, Post-ratni period do mirne reintegracije 15.1.1998., Predstavljanje ratne opreme / Novca iz doba Domovinskog rata, Dokumentarni film po izboru učenika (Maslenica, Bljesak, Oluja…).  U edukacijskim timovima su vojno i civilno obrazovani časnici s velikim iskustvom u Domovinskom ratu i braniteljskim udrugama, kao i u prenošenju njegovih vrijednosti u svojim sredinama, pa i šire.

Na žalost, zbog trenutne situacije s epidemijom koronavirusa, predavanja su do daljnjeg obustavljena, a u ožujku i travnju bilo ih je dogovoreno s četiri škole. Također, u planu je bila i prezentacija programa medijima, no i ona je iz istog razloga otkazana.

Vodstvo udruge na svojim će sjednicama donijeti odluku o nastavku provedbe projekta, potom ponovno stupiti u kontakt sa školama, no nastavak nije realno očekivati do jeseni, odnosno do nove školske godine.

Tags

Povezani Članci

Close