InfoIzdvojeno

FOTO Svečano otvorena i imenovana vojarna imenom 7. gardijske brigade PUMA

Nakon više od 180 kilometara hodnje koje su pripadnici Puma proteklih dana prošli od Našica do Varaždina, danas se u Varaždinu odvila centralna manifestacija njihove akcije – otvaranja i imenovanja vojarne u Varaždinu imenom 7. gardijske brigade „Puma“

Nakon više od 180 kilometara hodnje koje su pripadnici Puma proteklih dana prošli od Našica do Varaždina, danas se u Varaždinu odvila centralna manifestacija njihove akcije – otvaranja i imenovanja vojarne u Varaždinu imenom 7. gardijske brigade „Puma“.

Na svečanosti su sudjelovali brojni uvaženi gosti –  predsjednica Republike Hrvatske te vrhovni zapovjednik oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade te Ministar obrane Damir Krstičević, brigadni general te Državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, saborski zastupnik i potpredsjednik saborskog odbora za obranu Anđelko Stričak, saborski zastupnik Josip Križanić, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan, brojni branitelji, veterani te pripadnici 7.gardijske brigade Puma.

Prisutnima se na svečanosti otvorenja obratio potpredsjednik Vlade te Ministar obrane Damir Krstičević, koji je ukratko ispričao o povijesti nastanka Puma, kao i o njihovom djelovanju za vrijeme i nakon Domovinskog rata.

– Odlukom vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Republike Hrvatske, 23.prosinca 1992. godine osnovana je 7.gardijska brigada PUMA sa sjedištem u Varaždinu. Osnovnu strukturu činili su pripadnici 5.bojne prve A brigade Zbora narodne garde, koji su već imali ratno iskustvo, istaknuvši se u operacijama oslobađanja južne Hrvatske. Po osnivanju, brigada postaje profesionalna. Tijekom 1993. godine, od veljače do listopada dio brigade sudjeluje u obrani karlovačkog područja. Drugi dio brigade sudjeluje u obrani zadarsko-šibenskog područja. U ožujku 1993., dio postrojbe sudjeluje u oslobađanju sela Drače u zadarskom zaleđu. Uz redovite vojne zadaće, brigada se formacijski popunjavala kako osobljem, tako opremom i naoružanjem. – rekao je ministar Krstičević u svojem obraćanju.

Pume su sudjelovale i u obrani livanjskog područja te dinarskog područja.

-U operaciji “Oluja”, 4.kolovoza 1995. godine, 7.gardijska brigada započinje napad, da bi već 5. kolovoza u 10 sati ovladala gradom Kninom i okolicom te postavila zastavu Republike Hrvatske na kninskoj tvrđavi. – istaknuo je Krstičević

Pume su nositelji operacija Maestral te Južni potez.

Nakon 840 dana borbe na terenima s područja Split,  vraćaju se u svoj Varaždin. Tijekom cijelog ratnog puta, brigada je intenzivno radila na obuci kadrova te uređenju i popravcima tehnike.

-Tijekom ratnog djelovanja, poginulo je  25 pripadnika 5.bojne prve A brigade Zbora narodne garde te 90 pripadnika 7.gardijske brigade Puma. Jedan pripadnik je nestao, a oko 500 ih je ranjeno i ozlijeđeno. – rekao je Krstičević.

-Po povratku s terena, brigada započinje sa izvršavanjem mirnodobskih zadaća, od kojih je najznačajnija obuka pripadnika. U tu svrhu u Vojarni u Varaždinu uređen je poligon za uvježbavanje po najzahtjevnijim načelima vojne izobrazbe i obuke. Kao kruna takvog rada i primjene novog sustava izobrazbe, u rujnu 1997.godine na poligonu kod Slunja izvedena pokazno-taktička vježba “Pumin skok”, koja je bila središnja oružana vježba RH, a u potpunosti su je izveli pripadnici 7.gardijske brigade PUMA. – istaknuo je ministar Krstičević jednu od najvažnijih vježbi Puma.

       

Tijekom ratnih djelovanja poginulo je 90 pripadnika 5. Bojne 1. GBR i 7. gardijske brigade, jedan se još vodi kao nestali, a više od 500 ih je ranjeno i ozlijeđeno.

Među njima, svoje živote u slobodu Domovine ‘utkalo’ je i petero hrvatskih branitelja sa šireg ivanečko – lepoglavskog područja; Josip Magaš iz Prigorca, Vlado Škalac iz Očure, Krešo Šmintić iz Cvetlina, Stjepan Križanec iz Višnjice i Romano Ribić iz Ivanca.

Povezani Članci

Close