InfoVaraždinska županijaZanimljivosti

VIJEĆE ZE ELEKTRONIČKE MEDIJE Dvije ponude za novu radijsku postaju u Varaždinu – pogledajte tko ih je dao

Raspisivanjem natječaja uskoro bi trebao u Varaždinu zaživjeti novi radio, a za odluku koji će to biti, ostaje pričekati otprilike mjesec dana

Da je „eter” Varaždinske županije i posebice grada Varaždina itekako zanimljiv za ulaganja, moglo se saznati danas (u srijedu, 4. rujna) na sjednici Vijeća za elektroničke medije, koje je, otvorilo ponude pristigle na nedavni natječaj za davanje koncesije, među ostalim i za lokalno područje Grada Varaždina.

I dok primjerice za koncesiju šireg područja grada Benkovca nije bilo zainteresiranih, a ostale raspisane koncesije su dobile uglavnom samo jednu ponudu „dosadašnjih” koncesionara, za koncesijsko područje Grada Varaždina, na lokalnoj razini, gdje se program emitira na frekvenciji 96,5 MHz, pristigle su dvije ponude.

No, krenimo redom. Zakonski regulator Agencija za elektroničke medije i Vijeće za elektroničke medije, prepoznali su „eterski osiromašen” prostor Varaždinske županije, te krenuli u dodjelu nove koncesije.

Naime, odlaskom u stečaj, i odmah potom prestankom emitiranja najstarije radijske postaje u Varaždinskoj županiji, županijskog radija – Radio Varaždina, te zbog nezadovoljavanja programskih uvjeta, prisilnim „gašenjem” radija Laganini FM (bivši Kult), s lokalnom varaždinskom koncesijom, radijski medijski prostor, u samo dva mjeseca, na području Varaždinske županije, spao je s 8 koncesionara na njih 6.

Raspisivanjem natječaja uskoro bi trebao u Varaždinu zaživjeti novi radio, a za odluku koji će to biti, ostaje pričekati otprilike mjesec dana.

Na današnjem otvaranju pristiglih ponuda, saznaje se da su za Gradski (lokalni) radio Varaždin, zainteresirana dva ponuditelja.

Prva je tvrtka Požeški dnevnik d.o.o., koja na širem području djeluje nekoliko godina kroz „elektroničke publikacije” sjeverni.info i eivanec.com, a druga je novoosnovana tvrtka Boni 042 d.o.o.

Zainteresiranost za pokretanje radijske djelatnosti ne čudi, ali i prosječnog laika, može začuditi činjenica da iza tvrtke BONI 042 d.o.o., zapravo stoji Ninoslav Hohnjec, donedavna odgovorna osoba Radija Laganini FM Varaždin, a sada osoba poslovno povezana s drugim varaždinskim gradskim (gradskim) radijem Sjeverozapad.

Podsjećamo, upravo radijskoj postaji Laganini FM Varaždin Vijeće za elektroničke medije „oduzelo” je koncesiju zbog, kako stoji u odluci Vijeća, pristiglih pritužbi građana, ali i suvlasnika nakladnika Kult radio d.o.o., temeljem čega je obavljen direktan nadzor.

Analizom snimki programa uočena su odstupanja od programske osnove za gotovo 30 % (29,8%), iako je zakonski dozvoljeno odstupanje od maksimalnih 10%. Posebno problematične su bile i dostavljene snimke koje su pokazale da se ne poklapaju sa snimkama Agencije.

Drugim riječima, dostavljene snimke nisu bile i emitirane u programu radija Laganini FM Varaždin. Dovoljan je to razlog za „gubitak” koncesije.

Postavlja se logično pitanje: Zašto je netko „upropastio” već dobro pozicionirani lokalni radio neispunjavajući osnovne „programske uvjete”, a istovremeno želi na istom području nastaviti s obavljanjem radiodifuzne medijske djelatnosti?

Prema uvjetima same obavijesti o namjeri davanja koncesije, odluka Vijeća za elektroničke medije bit će poznata najkasnije kroz mjesec dana.

Tags

Povezani Članci

Close