Iz Hrvatskih voda stiže 1,5 milijardi kuna

Govoreći o ravnomjernom razvoju svih hrvatskih gradova, i ulaganjima resornog ministarstva zaštite okoliša i energetike, u ponedjeljak su u Trakošćanu, tijekom sjednice Županijskog odbora HDZ-a, ministar Tomislav Ćorić i saborski zastupnik te predsjednik Županijskog HDZ-a Anđelko Stričak, predstavili i planove za širi ivanečki kraj.

Na županijsko područje, samo iz resora Hrvatskih voda u sljedeće tri godine trebalo bi stići više od 1,5 milijardi kuna, a znatna sredstva i u naš kraj.
Tako je u visokoj fazi pripremljenosti i počinje realizacija projekta Aglomeracije Ivanca vrijedne 159 milijuna kuna. Ulagat će se i u projekte vodosprema i vodoopskrbe, pri čemu treba istaći nastavak financiranja radova do njihova završetka na vodospremniku Viletinec u Lepoglavi.

Za vodoopskrbu visoke zone Klenovnika izdvojit će se 40 tisuća kuna, a projekt vodospreme “Žgano vino” i “Pahinsko” u Ivancu financirat će se sredstvima Hrvatskih voda iznosom od 550 tisuća kuna.
Ulaganja će biti još, posebice u planirane projekte zaštite od štetnih djelovanja voda, odnosno u zaštitne nasipe, pri čemu za redovito održavanje nasipa na području rijeka Drave, Bednje i Plitvice u županiju stiže više od 18,5 milijuna kuna, dok se izgradnji kapitalnih objekata namjenjuje 7 milijuna kuna.  Za projekte uređenja sliva rijeke Bednje Hrvatske vode osigurat će milijun i 100 tisuća kuna, a za uređenje Trakošćanskog jezera, odnosno njegovo izmuljivanje i gradnju vodnih građevina osigurano je 12 milijuna kuna.

Još nekoliko milijuna kuna iz pozicije Hrvatskih voda osigurano je za izradu projektne dokumentacije za pojedine vodne građevine te ostale projekte s područja Varaždinske županije, ali i našega kraja.
No, kako je u Trakošćanu i rekao ministar Ćorić, njegovo ministarstvo zaštite okoliša i energetike, vrlo je opsežan resor koji pokriva i vode i vodno gospodarstvo i elektroprivredu, dakle probleme u elektrifikaciji, ali i zaštitu prirode i gospodarenje otpadom, te se definitivno i na području Varaždinske županije, ali i šireg ivanečkog područja u sinergiji s Ministarstvom može mnogo toga napraviti.

Podijeli preko

Autor

e-Ivanec - Bitno na jednom mjestu!