Info

Vinički hodočasnici u Rimu

Povodom završetka Godine Božjeg milosrđa te proglašenja novih kardinala rimske crkve sudionici ovih za našu katoličku crkvu velikih događanja bili su i hodočasnici iz Vinice predvođeni prečasnim Valentom Posavcem, viničkim župnikom.

Hodočašće u Rim trajalo je od 17.do 21. studenog, a središnji događaj bio je 19. studenog kad je papa Franjo po treći puta održao konzistorij na kojem je i službeno imenovao 17 novih kardinala među kojima i mons. Blaža Čupića, inače rodom iz Vinice.

Vinički hodočasnici na dan proglašenja susreli su se sa našim kardinalom i čestitati mu na proglašenju. Tom prilikom su vinički župnik Valent Posavec i vinički načelnik Marijan Kostanjevac pozvali kardinala Čupića u ponovni posjet Vinici. Inače, kardinal Blaž Čupić, nadbiskup Chicaga do sada je dva puta bio u Vinici, a posljednji put je to bilo 5. srpnja 2015.godine.

Kardinal se susreo i sa najbližim članovima obitelji, a obitelj Stjepana i Jadranke Tomašec uručila mu je poklon, a načelnik Kostanjevac hrvatsku zastavu. Večernjem druženju s novoproglašenim kardinalom Čupićem pridružio  se i nadbiskup, mons. Josip Bozanić u pratnji velečasnog Marka Đurina iz Remetinca, inače vicerektora Zavoda Sv. Jeronima u Rimu.

– Ovaj susret sa našim kardinalom dogodio se u papinskoj palači, a sve zahvaljujući pateru Božidaru Nađu, inače voditelju Doma hrvatskih hodočasnika u Rimu. Ovim je hodočašćem ostvareno puno lijepih i nezaboravnih trenutaka, od prisustva na svetim misama u crkvi Sv. Jeronima, samostanu Sv. Benedikta i Sv. Franje Asiškog, a sudjelovali smo i na večernjoj molitvi koju je predvodio mons. Blaž Čupić u crkvi Sv. Bartolomeja. Sa novim smo kardinalom nakon obreda, u jednoj prekrasnoj i toploj atmosferi, pjevali hrvatske svete pjesme, a na kraju smo zajedno otpjevali i pjesmu „Bože, čuvaj Hrvatsku“. Kardinal Čupić nam je po završetku druženja zahvalio na dolasku u Rim te poželio sretan put i povratak kući, u Hrvatsku i Vinicu. Od svih lijepih dojmova koje smo kao hodočasnici doživjeli, svakako treba izdvojiti našu prisutnost na svetoj misi povodom završetka Svete godine milosrđa koju je predvodio papa Franjo i koji je neposredno prije zatvorio Sveta vrata bazilike Sv. Petra u Vatikanu- rekao je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

Povezani Članci

Close