InfoIzdvojenoNašim krajemPovijest

VIŠNJICA Sahrana posmrtnih ostataka ubijenih nakon 2. svjetskog rata u šumi Belaš – nedjelja, 9. rujna

U šumi Belaš kod Višnjice neposredno po završetku 2. svjetskog rata, partizani, nakon što su ih svezane u koloni doveli u Višnjicu, bez suđenja su ubili više desetaka pripadnika poraženih vojnih formacija iz okolice Varaždina, najviše s područja mjesta Ilije

Višnjica – U nedjelju, 9. rujna 2018. godine u Višnjici će biti sahranjeni posmrtni ostaci žrtava ubijenih nakon 2. svjetskog rata u šumi Belaš u Višnjici.

U 9 sati planiran je dolazak pogrebnog vozila i unošenje posmrtnih ostataka u župnu crkvu Pohođenja Blažene Djevice Marije u Višnjici gdje će okupljeni vjernici kod lijesa s posmrtnim ostacima žrtava iz šume Belaš, položenom na odru u župnoj crkvi, imati mogućnost uputiti posljednji pozdrav i udijelit blagoslov.

Komemorativni program od 10 sati, sahrana u 11:30

U 10 sati započinje komemorativni program i sprovodna sveta misa koju će predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a nakon Svete mise oformit će se pogrebna povorka koja će pratiti posmrtne ostatke žrtava od župne crkve do mjesnog groblja u Višnjici gdje će biti sahranjeni u zajedničku grobnicu.

Sahrana posmrtnih ostataka žrtava na mjesnom groblju u Višnjici bit će u 11:30 sati, kojom prigodom će se obratiti gosti i uzvanici.

U suradnji s Gradom Lepoglava pri­premljena je zajednička grobnica na mjesnom groblju u Višnjici u koju će biti sahranjeni posmrtni ostaci žrtava iz šume Belaš.

Riječ je o posmrtnim ostacima 10-ak žrtava ekshumiranih na području šume Belaš tijekom ekshumacije provedene 2017. godine od strane Ministarstva branitelja.

Provedenom ekshumacijom potvrđena su brojna svjedočanstva starijih mještana Višnjice koji su nakon gotovo polustoljetne šutnje i straha progovorili o zločinu počinjenom u šumi Belaš.

Žrtve partizana

Na tom su mjestu neposredno po završetku 2. svjetskog rata, partizani, nakon što su ih svezane u koloni doveli u Višnjicu, bez suđenja ubili više desetaka pripadnika poraženih vojnih formacija iz okolice Varaždina, najviše s područja mjesta Ilije.

Ubijeni su ostavljeni u šumi Belaš gdje su kasnije i zakopani, a tek su nekolicinu tijela ubijenih njihove obitelji odvezle u njihova rodna mjesta i sahranili na mjesnim grobljima.

S demokratskim promjenama 90-ih godina prošlog stoljeća mještani Višnjice podigli su na mjestu zločina spomen križ i od tada se na tom mjestu jednom godišnje slavi misa zadušnica.

  1. godine, inicijativom brigadnog generala Zdravka Jakopa, započela su probna iskapanja koja su potvrdila svjedočanstva mještana Višnjice.
Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja (arhiva)

Ekshumacija je nastavljena 2017. godine i tada su pronađeni posmrtni ostaci 10-ak žrtava koji će biti sahranjeni u zajedničku grobnicu na mjesnom groblju u Višnjici.

Iako je prema riječima svjedoka broj ubijenih veći, zbog konfiguracije terena i nastalih promjena na samom krajoli­ku, što je otežalo lociranje svih mjesta na kojima su ubijeni zakopani, posmrtni ostaci ostalih žrtava nisu mogli biti pronađeni.

Mobilnu aplikaciju za eivanec preuzmite na linku

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vip_media.zvonimir.eivanec

Povezani Članci

Close