GlazbaInfoIzdvojenoKultura

Vokalnom ansamblu “Sakcinski” iz Ivanca srebro na Međunarodnom natjecanju zborova i vokalnih sastava u Zagrebu

Zagreb – Vokalni ansambl Sakcinski iz Ivanca imao je zapažen nastup na Međunarodnom natjecanju zborova i vokalnih sastava održanom u Zagrebu u okviru “Festivala glazbe Zagreb”.

“Sakcinskice” su sa 88 bodova i osvojenom srebrnom medaljom, ujedno zauzele 1. mjesto u kategoriji vokalnih sastava.

Nakon srebra sa 10. međunarodnog natjecanja zborova u Zadru u svibnju lani, ovo je drugo međunarodno srebro za ansambl koji sezonu nastavlja pripremama za Državnu smotru malih vokalnih sastava koja će se 19. studenog održati u Bjelovaru.

Na subotnjem natjecanju, kroz dva koncerta u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”, nastupalo je više od 500 izvođača – 21 zbor i vokalni sastav iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Natjecanje je održano u pet kategorija; klasični zborovi, vokalni sastavi, folklorni zborovi, dječji zborovi i slobodno vokalno višeglasje. Izvedbe zboraša pratilo je i ocijenjivalo stručno povjerenstvo u sastavu Josip Jerković, Zdravko Šljivac i Luka Vukšić.

Uz Vokalni ansambl “Sakcinski, kao najbolji u kategoriji vokalnih sastava, odlukom ocijenjivačkog povjerenstva u kategoriji  dječjih zborova, najuspješniji je bio Dječji operni zbor iz Zagreba i Dječji zbor Zagrebački anđeli, dok je pobjednik kategorije slobodno zborsko višeglasje Vokalni ansambl Vatroslav Lisinki – Gospodnetić singers.

Među folklornim zborovima pobijedila je Mješovita vokalna skupina Nešpula iz Pule, a u kategoriji klasičnih zborova Akademski muški zbor FER-a. 

Inače, Festival glazbe Zagreb, višemjesečna je glazbena manifestacija koju i ove godine organiziraju Centar za kulturu i informacije Maksimir i Centar za glazbu Zagreb.

U nastavku Festivala održat će se i još nekoliko koncertnih večeri, Susret školskih zborova te edukacijske radionice.

Na ovogodišnjem Festivalu koji traje do 16. prosinca nastupit će više od 1.000 izvođača na ukupno sedam koncerata, a ulaz na sve koncerte je slobodan.

Foto: Facebook VA Sakcinski

Povezani Članci

Close