InfoIzdvojenoVremenska prognoza

VREMENSKA PROGNOZA Eto nam i prav(ij)e zime – pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do kraja tjedna

Prevladavat će oblačno, povremeno uz oborine – većinom snijeg, uz stvaranje novog snježnog pokrivača

Najavljenih 10 do 15 centimetara snijega palo je kroz noć na našem području, a slična je prognoza (zimska) i za nastavak tjedna.

Do kraja dana oblačno uz moguć vrlo slab snijeg.

Vjetar slab sjeveroistočni, a temperatura između -2 i 0 Celzijevih stupnjeva.

Sutra oblačno, povremeno sa slabim snijegom.

Vjetar većinom slab sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od -3 do -1, a najviša dnevna oko 0 Celzijevih stupnjeva.

Ovaj će tjedan na kopnu obilježiti većinom oblačno i relativno hladno vrijeme, uz povremene oborine, uglavnom snijeg, a nakratko je ponegdje moguća i kiša, ponajprije u četvrtak.

HRT

U gorju će je palo i više od 30 cm novog snijega, a do kraja tjedna akumulirat će se još značajniji snježni pokrivač.

Probleme će ponegdje vjerojatno stvarati i zapusi, a ograničenja u prometu bit će i na još vjetrovitijem Jadranu – većinom zbog često jake i olujne bure, prema jugu i istočnjaka i juga.

Mjestimice će biti i obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, a više sunčanog vremena prema kraju tjedna, piše Zoran Vakula za HRT.

Dr. sc. Tanja Renko iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a pripremila je detaljnu prognozu za danas te prognozu do kraja tjedna.

Danas snijeg, mjestimice i do 30 cm

Na istoku Hrvatske će već do utorka ujutro biti tanjeg snježnog pokrivača, a tijekom dana će napadati novih 10 cm snijega, ponegdje i 15 cm.

Bit će relativno hladno, uz povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar, te temperaturu zraka između -2 i 2 °C.

U središnjoj će Hrvatskoj također povremeno padati snijeg, osobito u dijelu Posavine i na širem karlovačkom i sisačkom području, gdje će snježni pokrivač ponegdje biti i veći od 10 cm.

Kraća sunčana razdoblja moguća su uglavnom na krajnjem sjeveru.

I u gorskoj Hrvatskoj hladno, uz povremeni snijeg i stvaranje novog debljeg pokrivača, posebice u Lici.

Na sjevernom će Jadranu biti umjereno do pretežno oblačno i vjetrovito, uz jaku, podno Velebita i olujnu buru, s kojom će osim kiše biti i poneke pahulje snijega.

Vjerojatnost za susnježicu i snijeg rast će prema večeri, osobito u dijelovima Istre, ali i ponegdje na Kvarneru.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije oblačno s oborinama, većinom uz kišu, a u višim predjelima padat će susnježica i snijeg, uz ponegdje i stvaranje snježnog pokrivača, uglavnom uz granicu s Bosnom i Hercegovinom.

Puhat će većinom jaka bura i istočnjak, uz koje će more biti umjereno valovito i valovito, prema otvorenome i jače valovito.

Podjednaku će valovitost mora na jugu Hrvatske prouzročiti sve češće jugo.

Lokalno će pasti i obilnija kiša, vjerojatno i više od 50 litara po četvornom metru, a u višim dijelovima unutrašnjosti moguć je i snijeg. S jugom će temperatura u poslijepodnevnim satima biti između 10 i 12 °C.

Od srijede – i dalje većinom zimski uvjeti

U nastavku tjedna u kopnenom se području temperatura zraka neće znatnije mijenjati pa će se nastaviti relativno hladno vrijeme, uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Prevladavat će oblačno, povremeno uz oborine – većinom snijeg, uz stvaranje novog snježnog pokrivača, a mjestimice nakratko može biti i kiše, vjerojatnije u četvrtak, posebice u Slavoniji.

Na Jadranu sljedećih dana vrlo promjenljivo vrijeme, do vikenda uz povremenu kišu, a u srijedu još ponegdje i susnježicu i snijeg, uglavnom na sjevernom dijelu.

U srijedu će vjetar uglavnom prolazno oslabjeti, a od četvrtka do nedjelje će ponovno biti vjetrovito, uz jaku i olujnu buru, u početku na krajnjem jugu i jugo. Više sunčanog vremena u većini će mjesta biti prema kraju tjedna.

Meteo servis Severe Weather Europe također najavljuje obilne količine snijega u idućih nekoliko dana na području Balkana. Mjestimice se očekuje i do 50 centimetara snijega, posebno u gorskim krajevima.

Severe Weather Europe najavljuje i probleme na obali – obilnu kišu i jako jugo.

Tags

Povezani Članci

Close