GospodarstvoInfoVaraždinska županijaZanimljivostiZdravlje

VRIJEDNOST 10 MILIJUNA KUNA Počinje obnova Domova zdravlja u Lepoglavi, Varaždinskim Toplicama i Novome Marofu

Projekti se financiraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Zgrade Doma zdravlja Varaždinske županije u Lepoglavi, Varaždinskim Toplicama i Novome Marofu, izgrađene 70-ih godina prošlog stoljeća, bit će energetski obnovljene bespovratnim EU sredstvima i novcem Doma zdravlja.

Ugovore o izvođenju radova na energetskoj obnovi triju objekata u Novome Marofu, Varaždinskim Toplicama i Lepoglavi potpisali su u četvrtak, 5. rujna, ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec, direktorica Hidro Eko Future d.o.o. Marina Vujić i član Uprave Ing-grada d.o.o. Patrik Klarić.

Ugovori koje danas potpisujemo vrijedni su gotovo 10 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost triju projekata 11,3 milijuna kuna. Radovi će rezultirati značajnim smanjenjem potrošnje energenata, do čak 70 posto, što znači da će Dom zdravlja ulaganje otplaćivati iz ušteda. To je važna, ali ne i jedina korist od ovih projekata. Ne ulaže se samo u fasade domova zdravlja, nego i u elektroinstalacije, rasvjetu te u sustave grijanja i hlađenja – rekao je zamjenik župana Robert Vugrin.

Rok za dovršetak radova je osam mjeseci.

Veliki je dan za Dom zdravlja, jer se radi o objektima izgrađenima 70-ih godina, a do danas nije bilo značajnih ulaganja. U sva tri objekta će se povećati toplinska zaštita vanjskih zidova, kao i krovova, zamijenjena će biti vanjska stolarija, a bit će zamijenjeni ili uvedeni sustavi hlađenja, odnosno prozračivanja. Ugrađeni će biti fotonaponski moduli za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, a zamijenjena će biti i unutarnja rasvjeta. Sa svim ovim ulaganjima ćemo zdravstvenim djelatnicima, kao i korisnicima pružiti standard koji zaslužuju – rekao je ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec.

Projekti se financiraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Dodijeljeno je 5,3 milijuna bespovratnih EU sredstava.

Hidro Eko Futura će radove izvoditi na dva objekta, na Domu zdravlja u Novome Marofu i Domu zdravlja u Varaždinskim Toplicama, a Ing-grad d.o.o. na Domu zdravlja u Lepoglavi. 

Najveće ulaganje je u energetsku obnovu Doma zdravlja u Varaždinskim Toplicama, vrijednost radova je 3.492.201 kuna.

Ušteda toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta iznosit će čak 69,91 posto, a zgrada stara 43 godine će iz energetskog razreda razine G prijeći u energetski razred D. Ukupna vrijednost projekta je 3.914.948,60 kuna.

Vrijednost radova u Domu zdravlja u Novome Marofu je 3.226.602 kuna, a nakon provođenja projekta, uštede toplinske energetske iznosit će 57,71 %. Zgrada će iz energetskog razreda F u energetski razred C. Ukupna vrijednost projekta je 3.694.474,20 kuna.

Zgrada Doma zdravlja u Lepoglavi izgrađena je 1979. godine, a radovi na energetskoj obnovi vrijedni su 3.199.758,51 kuna. Projektirana ušteda toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta energetske obnove iznosi 59,96 %, a rezultat će biti to što će objekt iz energetskog razreda F prijeći u razred C.  Ukupna vrijednost projekta je 3.702.193,95 kuna.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su župan Radimir Čačić, predsjednik Upravnog vijeća Doma zdravlja Velimir Sekol, pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Slađana Miočić i direktor AZRA-e Borko Mikić.

 

Tags

Povezani Članci

Close