GospodarstvoInfoIzdvojeno

WORCON Varaždinski genijalci koji stoje iza novog Worcon startup projekta koji će spajati sve proizvođače na svijetu

Varaždin – Oni su Tin Keškić (22), Borna Đurin (22) i Ivan Fabijanić iz varaždinske tvrtke Work Connect – troje imena koja ćemo zasigurno pamtiti i čija ćemo imena uskoro čitati i u nacionalnim medijima. 

Naime, riječ je o trojici mladića koji su pokrenuli Worconstartup projekt, platformu koja je napravljena s namjerom da spoji sve proizvođače u Hrvatskoj, Europi i svijetu da međusobno surađuju i trguju na području industrije metala, drva, gume i plastike, a i šire.

Donosimo vam njihovu priču.

Tin Keškić trenutno je student Sveučilišta Sjever smjera Strojarstvo, a pošto mu je otac poduzetnik cijeli život od malih nogu uči od njega, a to mu je pružilo bolji uvid u poslovni svijet i poduzetništvo.

-Kako sam radio cijelo vrijeme radio s njime, otac me poticao na razmišljanje te me podržavao u mojim projektima. Ako će se ovaj projekt realizirati na način na koji smo zamislili, imamo ideju i za još nekoliko novih projekta za koje se nadamo da ćemo ubrzo realizirati. Cilj naših projekata i zalaganja je poboljšati ekonomiju Hrvatske i svijet proizvođača staviti u jednu svima dostupnu cjelinu. Kako smo krenuli s ovim projektom uočili smo koliko mladi ljudi s idejama koji započinju neki startup ili imaju ideju o nečemu nailaze na poteškoće i probleme u pokretanju poslovanja. Također, želimo pomoći ostalim mladim osobama s idejama da započnu svoje tvrtke te svoje znanje koje smo stekli prenijeti pa im tako olakšati ulazak u poslovni svijet. – tim riječima započeo je intervju s Tinom.
Borna Đurin

Bornina priča malo je ipak drugačija. On je nakon završene srednje škole odustao od plana za daljnjim studiranjem, zbog obiteljskog posla koji se bavi obradom i proizvodnjom metalnih proizvoda i proizvoda od lima.

-Od početak mojeg rada u obiteljskoj firmi uvidio sam problematiku neispunjenih proizvodnih kapaciteta, mogućnost povećanja proizvodnje, ali bez znanja kako taj posao pronaći. Stoga sam došao na ideju da pronađem aplikaciju koja bi mi omogućila pronalaženje poslova. Nakon nekoliko tjedana traženja nisam pronašao ništa što bi nam pomoglo. U razgovoru o ovoj problematici s prijateljem i kolegom Tinom na jednom putu na seminar u Ljubljanu, došli smo na ideju o stvaranju takve platforme, te smo stoga krenuli razvijati ideju o vlastitom projektu. Najveću podršku sam imao od svojih roditelja koji su me poticali u ideji i pomogli u realizaciji. Odlučili smo stvoriti web platformu na kojoj će sve tvrtke iz Hrvatske, a potom i iz cijele Europe moći objavljivati sve svoje proizvodne potrebe te na brz i jednostavan način pronaći firme koje su to spremne odraditi.

Sljedeći cilj ovim genijalcima je izraditi platformu koja pruža i povezuje sve proizvođače u metalnoj industriji na jednom mjestu gdje će svatko moći dobiti informaciju o bilo kome u bilo kojem trenutku.

-Razvoj ovog projekta traje već godinu dana te smo zbog dodatne financijske pomoći krenuli u pisanje projekta za bespovratna sredstva EU koja su namijenjena za razvoj novoosnovanih firmi. Čekamo otvaranje natječaja u 5 mjesecu. Očekujemo uspješnu realizaciju ovog projekta jer znamo da će firme prepoznati potencijal i pronaći svoju korist u tome. Trenutno imamo vrlo veliki odaziv te pozitivna povratna iskustva naših trenutnih korisnika. – rekli su za naš portal Borna i Tin.

Trenutno ih je troje zaposlenih u tvrtki no planiraju daljnje zapošljavanje ovisno o tome kako će se aplikacija brzo širiti po svjetskom tržištu.

Treći zaposlenik, Ivan Fabijanić ima funkciju project managera i razvojnog programera.

-Razvoj same aplikacije trajao je nešto duže od godine dana, a osim nas trojice imali smo vanjske suradnike pri razvoju adminskog sučelja rađenog u Angularu. Sama aplikacija se sastoji od nekoliko sustava spojenih u cjelinu. Web platforma je rađena u Javi, drugi sustav je CRM preko kojeg imamo bazu podataka svih korisnika i tvrtki koje žele primati newslettere i ostale obavijesti u svijetu proizvođača. Treći sustav je call centar preko kojeg pružamo 24/7 podršku našim korisnicima. – rekao je Ivan.

Kako je nastala ideja o takvoj vrsti aplikacije?

Worcon je osnovan nakon dugogodišnjeg rada na području metalne i industrije plastike, te otkrića nedostataka u modernoj proizvodnji i distribuciji u globalnoj svjetskoj ekonomiji. Nedostaci kao nemogućnost pronalaska idealnog partnera u izradi unikatnog proizvoda s određenim dimenzijama i kvalitete materijala jedan je od najvažnijih razloga zbog čega smo krenuli u ovaj start up projekt.

Kako funkcionira platforma?

Sustav se bazira na burzovnom načinu funkcioniranja. Tvrtke i/ili fizičke osobe objavljuju natječaje u područjima obrade koja su im potrebna, a kompanije koje taj posao mogu odraditi se natječu (bidaju) za njega.

Osoba koja je objavila natječaj obaviještena je automatski za svaku pristiglu ponudu, te u konačnici samostalno bira najbolju odgovarajuću ponudu te se s ponuđačem dogovara o daljnjem razvoju projekta. Znači Worcon spaja dvije strane, a o daljnjem razvoju, isporuci ovisi o strankama te njihovom dogovoru. Zašto bi plaćali nešto dvostruko više, ako nam netko to može odraditi po znatnoj nižoj cijeni. Primjer takve aplikacije je zasigurno Uber.

Koju konkretnu korist imaju proizvođači od Worcon-a? Zašto bi netko trebao već sutra početi koristiti Worcon?

Koristi za tvrtke su višestruke. Cilj naše platforme je povezati sve proizvođače na području Hrvatske, Europe te u konačnici svijeta da lakše posluju, surađuju, te da učinkovitije grade posao. Povećanje proizvodnje, izvoza te konkurentnosti neke su od najvažnijih koristi naše aplikacije. Mnogi mali i srednji poduzetnici naveli su kao jedan od ključnih problema – proizvodnja na mahove. Ima perioda kad strojevi ne rade i samo se održava hladni pogon.  Našom aplikacijom želimo omogućiti proizvođačima da rade konstantno. Tvrtke će također lakše pronalaziti i kooperante koristeći našu aplikaciju koja je za njih besplatna.

Druga velika korist od naše aplikacije baza proizvođača, gdje svatko može vidjeti podatke o tvrtkama te ih izravno kontaktirati. Baza je optimizirana za tražilice te će omogućiti daljnje poboljšanje rankinga tvrtke.

Na stranicama društvenih mreža LinkedIn, Facebook, Twitter i Instagram oglašavamo tvrtke koje se nalaze u bazi proizvođača kao i sve objavljene natječaje. S time naše tvrtke imaju uslugu oglašavanja na globalnom planu.

Koliko košta usluga korištenja aplikacije?

Natječaj za projekt može objaviti svatko iznad 18 godina te je potpuno besplatan.
Svatko se susreo da mu je u kućanstvu trebao metalni dio određenih dimenzija no u trgovinama ga nije uspio naći. S ovim potičemo i građane da objavljuju natječaje pomoću kojih će moći doći do željenog proizvoda po najjeftinijim cijenama. Tvrtke koje se natječu za poslove plaćaju licencu.

Licence se razlikuju po maksimalnoj vrijednosti pojedinog natječaja po iznimno pristupačnim cijenama. Najmanja licenca košta 20€ mjesečno i korisnik s njom može obaviti poslove do 5000 € po natječaju, dok s licencom od 80€ korisnik (tvrtka) ima neograničenu opciju javljanja na natječaj.

Moramo napomenuti da nudimo 30 dana besplatni probni rok za sve tvrtke s neograničenim mogućnostima.

Worcon u konačnici cilja na globalno tržište, međutim krećete s hrvatskog tržišta. Koliko tijesno surađujete s domaćim proizvođačima koliko je njihov “input” uključen u razvoj samog proizvoda?

Od samog početka projekta usko surađujemo s pojedinim tvrtkama, a prošli smo i kroz zatvorenu fazu s nekoliko testnih projekata na temelju kojih smo dodatno unaprjeđivali proizvod prije komercijalnog lansiranja. Kontinuirano dobivamo feedback od korisnika i aktivno ga uzimamo za planiranje sljedećih funkcionalnosti.

Koliko je izazovno predstaviti i prodavati proizvod specifičan poput Worcona?

Prodaja i marketing ovakvog proizvoda je najizazovniji i najzahtjevniji dio projekta, no to je ujedno i najveći generator zadovoljstva u projektu, jer svakim korisnikom naše zadovoljstvo raste i daje nam dodatni polet.

Da li su vaši sljedeći poslovni koraci više usmjereni na regiju ili odmah “pucate” na globalno tržište?

Intenzivno radimo na pripremi ekspanzije koja će uslijediti vrlo skoro i dosta šire od regije.

Worcon je tek na početku svog puta – što Vam je do sada bio najveći izazov?

Kada ste mali, na početku i s limitiranim resursima, sve je veliki izazov. Jedan od njih bio je svakako priprema dokumentacije za europske fondove. Nažalost prvi put se dogodilo da natječaj inovacije novoosnovanih MSP-ova kojeg smo pripremali uopće nije bio objavljen za 2017. godinu. Tu smo izgubili dosta vremena te financijskih sredstava koje smo mogli uložiti u druge stavke našeg razvoja, ali s našom državnom administracijom nikad ne znate. Ipak najveći izazovi tek dolaze, no mi ih s veseljem iščekujemo. – rekli su za kraj dečki iz Work Connect-a.

Jedno je sigurno. Iza ovog projekta stoji puno truda i odricanja stoga ne sumnjamo u uspjeh ovih mladića kojima želimo svjetsku slavu. Bravo dečki i samo naprijed!

Povezani Članci

Close