GospodarstvoInfo

Zaposlenost u Lepoglavi povećana za 25,87% – sedmi najbolji rezultat u Hrvatskoj

Lepoglava – Podaci o zaposlenosti u posljednjih šest godina ukazuju da, nakon deset godina stagnacije i pada, dolazi do oporavka gospodarstva. Za razliku od prethodnog razdoblja (2011.-2016.) u kojemu su rast zaposlenosti imala samo 54 grada, u 2016. do većeg ili manjeg pozitivnog skoka došlo je u njih čak 104, a na visokom sedmom mjestu u Hrvatskoj nalazi se i Lepoglava.

Državni zavod za statistiku objavio je ovih dana veliku analizu pod nazivom ‘Gradovi u statistici’ u kojoj su prikazani trendovi i brojčani pokazatelji gradova u čak 16 područja – od broja i strukture stanovnika, trendova doseljavanja i odseljavanja, turizma, građevinarstva, broja vrtića, škola, učenika, studenata… od 2011. do 2016. godine.

Za razliku od statistika koje govore o padu broja nezaposlenih, a koje se u javnosti doživljavaju sa velikom zadrškom i skepsom jer u velikom broju slučajeva ne ukazuju na pozitivne trendove, nego upravo suprotno – da je broj nezaposlenih pao kao posljedica odlaska nezaposlenih ljudi iz zemlje, podaci o rastu zaposlenosti ne mogu se dvojako tumačiti i znače samo jedno – da su otvorena nova radna mjesta i da se gospodarstvo, nakon višegodišnje krize, ipak polako pokreće.

A upravo to se da iščitati iz ovih podataka, da se gospodarstvo, nakon deset godina stagnacije i pada, ipak počelo oporavljati. Naime, na razini države imali smo konstantni pad zaposlenih od 2011. do 2015., a situacija se nabolje počinje mijenjati tek u 2016. godini u kojoj je prekinut trend pada i ponovo počinje rast zaposlenosti. Prošle je godine, tako, u pravnim osobama u gradovima i općinama bilo 1.082.985 zaposlenih. I iako je to tek 0,46 posto, odnosno 4.969 više zaposlenih u odnosu na 2011. godinu kada je situacija krenula nizbrdo, u odnosu na 2015. godinu radi se o rastu od 6,29% ili 64.131 više zaposlenih. Svi navedeni podaci su preuzeti iz Državnog zavoda za statistiku.

Analizirajući, pak, situaciju na razini gradova, još je izraženiji skok u 2016. godini. Za razliku od prethodnog razdoblja (2011.-2016.) u kojemu su rast zaposlenosti imala samo 54 grada, u 2016. do većeg ili manjeg skoka došlo je u njih 104. Rast zaposlenosti do deset posto zabilježen je tako u 74 grada, 22 grada bilježi od 10 do 20 postotni rast, a u pet je došlo do skoka od preko 20 posto.

Lepoglava je tako prema podacima Državnog zavoda za statistiku pozicionirana na visokom sedmom mjestu s odličnim rastom zaposlenosti stanovništva od 25,87%. Uz tek 200 nezaposlenih osoba prema podacima za studeni 2017. godinu, ovaj je podatak o rastu zaposlenosti samo još jedan dokaz pozitivnih gospodarskih kretanja u Lepoglavi.

I dok se gradska uprava trudi osigurati infrastrukturne uvjete za naše gospodarstvenike, upravo su oni ti koji su svojim radom, ulaganjima i dobrim poslovnim planovima najviše utjecali na ove pozitivne trendove. Velika zahvala stoga ide upravo poduzetnicima, obrtnicima i gospodarstvenicima koji su sinergijskim djelovanjem svih ovih godina nadvladali krizu i potvrdili da zajednička nastojanja svih dionika u gospodarskom procesu u Lepoglavi ima objektivan dokaz dobrog rada svih nas – zaključio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Kao i kod gradova, te na razini čitave države, situacija se znatno popravlja kada se gledaju trendovi u razdoblju od 2015.-2016., kada pozitivan rezultat ima 15 županija. Što se situacije u županijama tiče, rast zaposlenosti od 2011. bilježi njih čak deset, a Varaždinska županija se sa svojih 7,07% rasta nalazi na visokom drugom mjestu.

Izvor: Lepoglava.hr

Naslovna fotografija: Božidar Breški

Povezani Članci

Close