IzdvojenoUdrugeVijesti

ZLATAR „6. Gljivarenje v zlatarskom kraju“ – gljivari iz Ivanca pokazali se najboljim poznavateljima gljiva

Kod Lovačkoga doma Lovačkog društva „Zajček“ u Martinščini okupilo se oko 300 gljivara i ljubitelja gljiva iz 13 društava

Zlatar – Gljivarsko društvo “Medenka” iz Zlatara organiziralo je u subotu tradicionalno druženje za ljubitelje branja i degustacije gljiva pod nazivom „6. Gljivarenje v zlatarskom kraju“.

Kod Lovačkoga doma Lovačkog društva „Zajček“ u Martinščini okupilo se oko 300 gljivara i ljubitelja gljiva iz 13 društava.

Okupljene je pozdravila gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek, te predsjednik Gradskoga vijeća Zlatara Krunoslav Klancir i predsjednik „Gljivarskog društva „Medenka“ Avelin Fijačko.

Potom je organiziran odlazak gljivara s vodičima na sakupljanje gljiva u šumama južnih obronaka Ivanščice.

Nakon ‘potrage’ za gljivama na determinatorskom stolu našlo ih se 75 vrsta, a uz stručno predavanje determinirao ih je Branko Bartolić, predsjednik  Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza i determinator-mentor za gljive.

Potom je održano i ekipno natjecanje gljivara u kategoriji “Najviše prepoznatih vrsta gljiva” u kojem je u 10 minuta trebalo prepoznati 25 ponuđenih vrsta gljiva.

Najuspješniji su u tome bili članovi Gljivarskog društva Ivanec, koji su za pobjedu na dar dobili drvenu skulpturu gljive, rad Jurice Petrića, člana Gljivarskog društva „Medenka“ iz Zlatara.

Skulpture gljiva u manjim formatiam pripale su i drugopalsiranoj ekipi Gljivarskog društva Smrčak iz Čakovca i Udruge gljivara Kraljevka iz Gline.

Nakon svečanosti dodjele nagrada i zahvalnica nastavljeno je druženje gljivara uz prigodan jelovnik, jedno od obilježje ovog druženja.

Naime, sve je bilo u znaku gljiva, pa je tako doručak bio pečena jaja s gljivama, a ručak gljivarski kotlić i kotlovina s gljivama.

Foto: Marijan Friščić

Tags

Povezani Članci

Close