OstaloVijesti

Znate li da je naplata naknade za pristup mreži – varanje potrošača?

Kad god kupuju bon za mobitel ljudi umjesto 20 kuna plaćaju 22, a umjesto 40 kuna 44 odnosno, za bilo koji iznos 10 posto više.

Nepravilnosti je utvrdila i tržišna inspekcija Ministarstva gospodarstva koja je provela nadzor nad najvećim teleoperatorima. “Utvrđene su nepravilnosti u smislu zavaravajuće poslovne prakse – u obliku naplate naknade za pristup mreži, a koja rezultira različitim cijenama vrijednosti prepaid bona i njegove maloprodajne cijene”, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva.

Potrošači se nadaju povratu novca, no, inspekcija nije dovodila u pitanje naknadu i njezinu visinu nego način na koji je napisana. Regulator tržišta smatra da je sve prema zakonu.

“Korisnici su o ovom povećanju bili obaviješteni i cijena se nalazi u cjeniku na korisničkom bonu”, tvrdi Marina Ljubić Karanović iz HAKOM-a.

“U ovom slučaju građani su ostali kratkih rukava a pogotovo s obzirom da se radi o činjenici da nije prekršen zakon već je napravljena proceduralna pogreška, znači da su operateri to smjeli naplaćivati, samo su to trebali nazvati nekako drugačije”, smatra sudski vještak za telekomunikacije Damir Palavra.

Najveći teleoperatori slažu se u ovom slučaju i tvrde da je sve zakonito. Žalili su se na rješenje inspekcije jer im prijete novčane kazne. Napisano na ovaj ili onaj način poskupljenje ostaje potrošačima iako ga je država namijenila teleoperatorima.

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close