InfoIzdvojeno

ŽUPA IVANEC Nastavlja se negativna demografska slika – manje umrlih, ali i manje krštenih i manje vjenčanih – tek prvopričesnika u 2018. više u odnosu na godinu ranije

Ovi podaci nužno ne pokazuju precizan 'omjer', s obzirom na mogućnost da su neki naši sugrađani svete sakramente primali u drugim župama, neki se po primitku u Ivancu preselili, te ostalo, no jasan je pokazatelj nastavka negativih demografskih 'kretanja' u Ivancu i bližoj okolici

Ivanec – Župa Ivanec s krajem 2018. iznijela je podatke o broju umrlih, rođenih i vjenčanih u netom okončanoj godini.

Jedino u čemu smo u plusu u odnosu na 2017. godinu je – broj prvopričesnika.

Naime, krštenih je u 2018 bilo 58 (u odnosu na godinu ranije kada su bila 74),

Umrlo je 89 naših sugrađana, devet manje no u 2017., vjenčanih je 28 parova, osam manje no u 2017.,
svetu potvrdu primilo je 80, osam manje no u 2017., Prvopričesnika je bilo 85, 26 više nego u 2017, kada ih je bilo 59.

Podijeljeno je 77.000 pričesti.

Ovi podaci nužno ne pokazuju precizan ‘omjer’, s obzirom na mogućnost da su neki naši sugrađani svete sakramente primali u drugim župama, neki se po primitku u Ivancu preselili, te ostalo, no jasan je pokazatelj nastavka negativih demografskih ‘kretanja’ u Ivancu i bližoj okolici.

Uz, da tako kažemo, svoje uobičajene aktivnosti, župa Ivanec ove je godine puno radila i na obnovi svojih sakralnih bogatstava, te kontinuirano uređivala interijer i eksterijer dvora.

Pa je tako dovršena višegodišnja obnova barokne propovjedaonice, obnovljena su tri vitraja na župnoj crkvi, dovršena trogodišnja obnova kapele sv. Donata, nabavljena dva reda masivnih hrastovih klecala u župnoj crkvi, izrađen masivni glavni oltar, oltarno raspelo, te sjedala za predvoditelja slavlja, rekonstruirano grijanje s novim bojlerom u vjeronaučnoj dvorani, obnovljena su kovana vrata na ulazu u sakristiju, te postavljena kovana nadstrešnica, obnovljena je oltarna slika sv. Vida u Prigorcu, kipovi Presv. Srca Isusova i sv. Josipa u župnoj crkvi, te slika sv. Marka Križevčanina iz župnoga dvora, nabavljeno je nešto misnoga ruha, uređena i obojana sakristija, a izvedeni su manji radovi i zahvati, održaneveće i manje radne akcije u kojima su sudjelovali i pomagali župljani, te se redovito održavale zgrade i okoliš, obavljala košnja trave, gradnja Božjega groba, jaslice i borovi i drugo.

Veliku pomoć u provedbi ovih radova pružili su vjernici, a osim sredstvima župe Ivanec, radovi su financirani i onima Vlade RH i grada Ivanca.

Povezani Članci

Close