InfoIzdvojenoKulturaNašim krajem

ARHEOLOŠKI BISER NAŠEG KRAJA (3) Otkrivamo kakav nakit su nosili neandertalci iz špilje Vindija

Općina Donja Voća u vremenu koje dolazi bolje će iskoristiti potencijal koji ima u arheološkom biseru ljudske evolucije

Općina Donja Voća u vremenu koje dolazi bolje će iskoristiti potencijal koji ima u arheološkom biseru ljudske evolucije – špilji Vindija.

Naime, Općina je jedan je od partnera na provedbi projekta „Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu”, koji se izvodi se u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija– Hrvatska za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Projekt je vrijedan 720.289,93 eura, od čega 85 posto projekta sufinancira Europski fond za regionalni razvoj (EFRR).

Kroz projekt, špilja će biti i dodatno istražena, što će još povećati naše znanje o jednom od najznačajnijih europskih paleolitičkih nalazišta.

Tim povodom u nekoliko članaka predstavljamo kulturno dobro Općine Donja Voća – špilju Vindiju te novim saznanjima o životu neandertalaca. U ovom članku doznajte kako se je pračovjek ukrašavao i koje elemente koristio za izradu nakita.

Životinjske kosti – prvi nakit

Počeci ukrašavanja tijela sežu još u razdoblje paleolitika uglavnom vežući se uz anatomski moderne ljude. Osim nakita, koji se oblikovao za vješanje ili pričvršćivanje na kožu i odjeću, korišteni su mineralni pigmenti nanošeni na tijelo u ritualne svrhe.

Od materijala za izradu nakita uglavnom su korištene životinjske kosti, zubi i školjkaši. Zasad najstariji dokazi o izradi nakita potječu s područja Afrike.

Među brojnim nalazima iz špilje Vindije pronađeno je i nekoliko predmeta za ukrašavanje tijela, odnosno dijelova nakita. Arheološkim istraživanjima sredinom prošlog stoljeća Stjepan Vuković pronašao je ogrlicu od životinjskih zubi. Ogrlica je napravljena od dva sjekutića i dva očnjaka svinje koji su probušeni za vješanje o nit. Oko rupa su vidljivi urezi nastali kao posljedica bušenja vjerojatno oštrim kremenim alatom.

Snimio Andrej Švoger za Gradski muzej Varaždin
Probušeni životinjski zub s perforacijom na korijenu, snimio Andrej Švoger za Gradski muzej Varaždin
Koštana perla valjkasto duguljastog oblika, snimio Andrej Švoger za Gradski muzej Varaždin

Uz probušene životinjske zube u Vindiji su pronađene i probušene školjke. Školjke imaju perforacije nepravilnog oblika na području umba napravljene ljudskom rukom. Zbog čvrstoće i debljine školjaka rupe su vjerojatno napravljene kružnim pokretima kremenom alatkom.

Probušene školjke, snimio Andrej Švoger za Gradski muzej Varaždin

Još je jedan predmet vjerojatno dio nakita, a riječ je o fragmentu probušene kosti s pravilnom perforacijom koja je mogla služiti kao privjesak.

Snimio Andrej Švoger za Gradski muzej Varaždin

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close