InfoZanimljivosti

Da nas ‘stanje’ ne iznenadi: Prije nego stanemo na vagu, ima nekih stvari koje bismo trebali znati

Kako biste dobili točnu brojku, važno je mirno stajati na vagi

Mjesto za vagu

Svaki put kada mjerite težinu, vagu postavljajte na isto mjesto. Neka to bude tvrda i ravna površina te svakako izbjegavajte tepihe.

Mirno stojite

Kako biste dobili točnu brojku, važno je mirno stajati na vagi, ravnomjerno raspoređenom težinom na obje noge. Također, ne zaboravite skinuti obuću.

Vrijeme

Vodite računa o aktualnoj vremenskoj prognozi i utjecaju vremenskih prilika na kilažu. Naime, postoje znanstvene studije koje su dokazale da su niske temperature, visoke količine oborina i brzina vjetra povezane s gubitkom kilograma. Međutim, to najvjerojatnije nije trajna promjena pa stanje na vagi uzmite s rezervom.

Slana hrana

Kad stojite na vagi, razmislite je li Vaša prehrana dan ranije bila puna natrija ili ne. Sol može uzrokovati zadržavanje vode u tijelu i tako utjecati na broj koji se pojavljuje na vagi.

Hormoni i zadržavanje tekućine

Ako ste žena, imajte na umu da težina može varirati i zbog hormonskih promjena. Ovulacija i menstruacija uzrokuju zadržavanje tekućine što se onda odražava na vagu. Takvi, ciklični porasti i padovi u težini, nemaju nikakve veze s vašom stvarnom težinom.

Građa tijela

Kilogram masti i kilogram mišića teže isto, ali izgledaju potpuno drugačije – mišići zauzimaju znatno manje prostora. Upravo zato važno je znati postotak tjelesne masnoće i shvatiti da ako ste naporno trenirali i stekli nekoliko kilograma, možda ste zapravo postali mršaviji (iako to vaga ne pokazuje).

Ne važite se odmah nakon vježbanja

Ako ste se samo znojili, težina bi mogla biti manja. Međutim, to je zbog dehidracije, a ne stvarnog gubitka težine. Prema tome, vaganje nakon vježbanja u teretani smatrajte isključivo kao kontrolu gubitka tekućine.

Ne važite se dan nakon prejedanja

Bilo da je riječ o večeri u restoranu, svadbi ili obilnoj večeri s prijateljima, imajte na umu da hrana s puno masnoće, soli i šećera može povećati razinu volumena u krvi, zadržati tekućinu i uzrokovati da se na ljestvici pojavi veći broj. Pričekajte dan ili dva da biste vidjeli pravu sliku.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close