OstaloVijesti

Danas započeo Advent

Današnjom prvom nedjeljom Došašća ili Adventa počela je nova crkvena godina. Četiri adventske nedjelje simboliziraju 4 tisućljeća, odnosno vrijeme koje je prema Bibliji, prošlo od stvaranja svijeta do Kristovog dolaska. Svake nedjelje se pali po jedna adventska svijeća na adventskom vijencu.

Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića, te najranije može početi 27. studenog kao što je to bilo ove godine, a najkasnije 3. prosinca, te završava 24. prosinca na Badnjak. Svećenik u crkvi nosi ljubičastu misnicu i prevladava ljubičasta boja u liturgiji. Počinju zornice, a onda i velike ispovjedi za Božić.

U dane Došašća kršćani se pripremaju za Božić, a tijekom toga se mole, darivaju i čine dobra djela, čiste se kuće, pripremaju namirnice za blagdanski stol. Očuvao se običaj sijanja pšenice da bi prizvali obilje te zlatnim šibama plaše zločestu, a sušenim voćem nagrađuju dobru djecu.

U želji da se što dostojnije i što ljepše obilježi Kristovo rođenje, tijekom četiri tjedna adventa traju pripreme za Božić, te vjernici uz pjevanje i molitvu, sudjeluju u prvim jutarnjim misama.

Povezani članci

Provjerite Također
Close
Back to top button
Close
Close