InfoIzdvojenoKulturaTurizamZabava

DANI GRADA IVANCA Središnji program počinje od sutra – evo što će se sve događati

U okviru središnje proslave predviđeno je i mnoštvo sadržaja za djecu

Ivanec – U petak u poslijepodnevnim satima u Ivancu započinju središnje aktivnosti i bogati program ovogodišnjeg Dana grada Ivanca.

U okviru središnje proslave predviđeno je i mnoštvo sadržaja za djecu.

Tako će već od sutra u 17 sati svim klincima ispred Gradske vijećnice na raspolaganju biti zabavni i aqua parkić koji će se moći koristiti besplatno, a za sigurnost djece brinuti će animatori.

Mališani Dječjeg vrtića Ivančice sa svojim tetama pripremili su priredbu koju će izvesti na velikoj bini, a sve u povodu proslave 60. obljetnice rada ivanečke predškolske ustanove.

Program vrtića na špici počinje u 19 sati.

Po njenom završetu, oko 21 sat počinje disco night za svu malu i veliku djecu.

Petak će zaključiti koncert Psihomodo popa od 22.30, te Glazbenog sastava Trnje do ranih jutarnjih sati.

Iz subotnjeg programa izdvojiti ćemo Ivanečke rudarske dane, te tradicionalnu „Brdsku utrku” od centra Ivanca do vrha Ivanščice, a nedjelju će ispuniti tradicionalna humanitarna manifestacija Ivanec kuha, koja u 9 sati počinje u ivanečkom velikom parku.

Foto: Arhiva

Jedan od atraktivnijih programa, koji će se uz Dan grada tijekom nadolazećeg vikenda održati u Ivancu, svakako su Ivanečki rudarski dani, tradicionalna manifestacija koju organizira Turistička zajednica Grada Ivanca, Vitezovi ivanovci i Ivanečka rudarska četa.

Održat će se u subotu na prostorima Stare tržnice, gdje će već od 10 sati biti formiran rudarsko-viteški tabor, pripremaju se rudarske aktivnosti oko pronalaska rudače i dopreme u košarama, taljenja rudače na vatri u starinskim posudama, ljevanja u kalupe i izrada gotovih odljevnih komada za kovanje novca.

Arhiva

Svakako će atraktivan biti i obilazak poslovođa sa stražama i nadgledanje kvalitete radova, te posjet kontrolora radniki u pratnji Barbare Celjske.

Prikazati će se i pobuna u rudniku te borba, a bit će prezentiran i novčić za siguran obilazak Ivanca, kakvog će posjetitelji imati priliku i sami iskovati.

Tijekom cjelodnevnog programa Ivanečkih rudarskih dana bit će tu i prezentacija srednjovjekovnog streličarstva i vještina s tradicionalnim oružjem, lukovima i strijelama.

Dio programa Ivanečkih rudarskih dana, od 18 sati i 30 minuta bit će i na obližnjem Kino trgu u Ivancu, gdje će ivanečki mališani moći pratiti jedinstveni događaj. Naime održati će se igrokaz za djecu “Zmajevo blago ” i “Crna kraljica”.

Programi Ivanečkih rudarskih dana u subotu će potrajati do 21 sat, nakon ćega na Trgu hrvatskih ivanpovaca slijedi koncert Hladnog piva.

U ivanečkoj Gradskoj vijećnici izvučeni brojevi s lokacijama kotlića i ekipa za nedjeljnu, tradicionalnu manifestaciju „Ivanec kuha”, odnosno Ivanečki kotlić.

Sudjelovat će dvadesetak ekipa sa oko 25 „kotlića”.

Ove će godine svakoj ekipi na raspolaganju biti zasebni suncobran koji ujedno ima „status“ njihova natjecateljskog mjesta.

Foto: Arhiva

Kuhanje počinje u 9, a završava u 12 sati, s time da do 12.10 sati sve ekipe svoje gulaše na ocjenu moraju same donijeti do prijamnog stola.

Nagrade su ove godine vrlo atraktivne. Sav skupljeni dobrovoljni prihod prikupljen od podjele gulaša (prilog za porciju gulaša ne može biti manji od 10 kuna) namijenjen je Ivanečkom suncu, udruzi koja okuplja osobe s intelektualnim poteškoćama.

U prigodi obilježavanja Dana grada Ivanca 2019., Ivanečki klub kolekcionara organizira izložbu naziva „Svjetlo života“, čije će otvorenje biti sutra u 19 sati i 30 minuta u vjeronaučnoj dvorani Župe Ivanec.

Izložba je to vjerskih i sakralnih predmeta, a svojim će se eksponatima prdstaviti članovi Ivanečkog kluba kolekcionara i Župa Ivanec.

Razgled izložbe bit će moguć nakon svečanog otvaranja, te u subotu i nedjelju, u vremenu od 9 do 13, te od 17 do 20 sati. Vjeronaučna dvorana Župe Ivanec nalazi se pored crkve Svete Marije Magdalene, nasuprot župnog ureda.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close