IzdvojenoNašim krajemVijesti

DOMOVINSKI RAT Učenici osnovne škole Ivan Ranger u Kamenici znaju puno o događanjima s početka 90-ih – zanimaju ih osobna iskustva hrvatskih branitelja

Većina učenika izjasnila se da je tijekom ovog predavanja saznala nešto novo, s naglaskom na ulogu hrvatskih branitelja s našeg područja i poginule u Domovinskom ratu

Kamenica – Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec nastavila je s edukativnim tribinama / predavanjima na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“.

Tako su trojica članova užeg predsjedništva, Dražen Geček, Ljudvek Cikač i Martin Lukavski posjetili Osnovnu školu Ivan Ranger, Kamenica i učenicama i učenicima osmog razreda prenijeli svoja iskustva i znanja iz Domovinskog rata, kao i o periodu neposredno pred njegovim izbijanjem.

A pridružio im se i Vjekoslav Špac, predsjednik HVIDR-e Ivanec, s kojom UDVDR Ogranak Ivanec surađuje i na ovom projektu.

Predavanje je bilo koncipirano u tri dijela; u prvom se govorilo o uzrocima, tijeku i posljedicama Domovinskog rata, a okončano je prikazom animiranog zemljovida „Domovinski rat“, Hrvatskog povijesnog muzeja.

U drugom dijelu, onom više praktične naravi, djeca su mogla vidjeti novčane valute iz vremena Domovinskog rata koje su se koristile u Hrvatskoj, te na okupiranim područjima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i zbirku kovanica hrvatskih kuna u uporabi, s kojima ih je pobliže upoznao Martin Lukavski, koji je za ovu tribinu pripremio dio svoje bogate numizmatičke zbirke.

Vjekoslav Špac učenicama i učenicima je pokazivao, ali ih i podučio malo o njima, autentične dijelove odjeće i opreme Hrvatske policije i Hrvatske vojske iz Domovinskog rata.

Bili su tako izloženi pribor za jelo, uniforme, kape i oznake Policije, potom 1. Gardijske brigade Tigrovi, 7. Gardijske brigade Puma, ali i one u ratu neprijateljskih postrojbi, poput Milicije Krajine ili tadašnje JNA, kao i jedan stari tranzistor na baterije iz privatne zbirke, koji je u doba rata bio jedini kontakt s vanjskim svijetom te zastava koja se vijorila na oslobođenim kninskim ulicama 5. kolovoza 1995.

U trećem dijelu se govorilo se o ulozi žitelja bivše Općine Ivanec, što su djeci kroz Powerpoint prezentaciju temeljenu na stručnim izvorima i osobnim iskustvima, kao i prvi dio, približili Dražen Geček i Ljudvek Cikač.

Najzanimljiviji dio učenicima bio je drugi u kojem su, uz mnoštvo postavljenih pitanja, poseban interes pokazali prema pancirki, ratnim oznakama, praznoj zolji koja potječe s Vukovarskog bojišta, tenkovskoj ‘čahuri’, vojničkom šljemu, kapi i ‘beretki’, koje su neki na i isprobali.

Očekivano, taj je dio, uz onaj numizmatički, te projekcije animiranog filma „Domovinski rat“ i kratkog dokumentarnog filma „Oluja – pet minuta za sjećanje“, kod učenika pobudio veći interes, što je poslije i potvrđeno u anketnom listiću.

Naime, u završnom dijelu predavanja zamoljeni su da, ako žele, ispune anonimni anketni listić s nekoliko pitanja vezanih uz Domovinski rat, kao i uz ovo izlaganje.

Svi su ga ispunili te pokazali iznimno visoku razinu poznavanja tema iz Domovinskog rata, a raduje činjenica što se velika većina izjasnila da je tijekom ovog predavanja saznala nešto novo, s naglaskom na ulogu hrvatskih branitelja s našeg područja i poginule u Domovinskom ratu.

Tome u prilog, uz ostalo, ide i podatak da su neki od njih za heroje Domovinskog rata, osim poznatih široj javnosti, poput Blage Zadra ili Siniše Glavaševića, naveli i Tomu Jambora i Josipa Kapustića iz Žarovnice, nekadašnje učenike njihove škole, koji su, kao i ostali poginuli hrvatskih branitelji s područja Grada Lepoglave i župe Kamenica, istaknuti u zasebnom dijelu predavanja.

Također, kao heroje naveli su i poginulog Stjepana Vusića iz Jerovca, pokopanog na obližnjem kameničkom groblju, ali i neke preživjele, danas uglasvnom samozatajne vukovarske branitelje, o čijim im je herojstvima rečeno tijekom izlaganja, a koje su, sudeći po anketnim listićima, poprilično pozorno slušali.

Želja za detaljnijem upoznavanjem s važnijim osloboditeljskim operacijama također je istaknuta kod dijela učenika, kao i ona da još više saznaju o osobnim iskustvima hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

Odgovori na anketnim listićima isključivo će se koristiti za unaprjeđenje programa koje provode ivanečki dragovoljci i veterani, a s njima su upoznati i u školi u Kamenici.

A za tako visoku razinu poznavanja tema iz Domovinskog rata svakako najveće zasluge idu učiteljima i školi Kamenica, kao i nedavnom posjetu Vukovaru gdje su djeca također naučila puno toga, a što su kod pripreme predavanja spomenule i ravnateljica škole Mirjana Posavec, kao i učiteljica povijesti Emina Husnjak.

Na kraju predavanja Martin Lukavski je ravnateljici Mirjani Posavec uručio dar, sok od aronije kojeg proizvodi potpredsjednik ivanečkih dragovoljaca i veterana Željko Đurin, a jednom od učenika i nogometnu loptu.

Nakon ovog u Kamenici, UDVDR RH Ogranak Ivanec priprema još neke tribine / predavanja u školama ivanečkog područja, pa i šire.

??
??
??
??
??
??

??

Foto: UDVDR Ogranak Ivanec / OŠ Kamenica

Foto: UDVDR Ogranak Ivanec / OŠ Kamenica

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close