InfoKnjiga

Gdje je Beata?: Može se istodobno nazvati psihološkim i socijalnim romanom, a također i ljubavnim

Djelo se temelji na napetoj i višeslojnoj kriminalističkoj fabuli koja zapravo nadrasta karakteristike jednoga žanra

Knjiga Gdje je Beata? šesti je po redu roman Jasminke Tihi-Stepanić, književnice koja se u relativno kratkome vremenu vinula među vrhove hrvatske proze za djecu i mlade te kandidatkinje za Časnu listu IBBY-ja za 2020. godinu.

Djelo se temelji na napetoj i višeslojnoj kriminalističkoj fabuli koja zapravo nadrasta karakteristike jednoga žanra. Može se istodobno nazvati psihološkim i socijalnim romanom, a također i ljubavnim.

Ova osobitost jedna je od najvažnijih u autoričinu stilu jer takvu strukturu nije jednostavno izvesti, a da bude posve uvjerljiva, logična i zaokružena na svim razinama.

Upravo je to uspjela Jasminka Tihi-Stepanić.

Kriminalistička fabula podrazumijeva nestanak šesnaestogodišnje Beate, potragu za njom i konačan sretan ishod do kojega dolazi nakon opsežne i neizvjesne potrage koju vodi iskusni inspektor za maloljetnike Predrag Mravak.

Kriminalistička potka romana pruža priliku spisateljici da naporima inspektora, vođenoga najprije Beatinim dnevnikom, počne razotkrivati svijet mlade djevojke, talentirane baletne plesačice.

Stiješnjena u obitelji u kojoj nema prava odlučivanja ni o jednome svome pokretu, u kojoj se ne uvažavaju njezine želje ni osobnost, a majka joj režira svaku životnu situaciju, inteligentna Beata odupire se tako što vodi život satkan od laži, manipuliranja i prešućivanja.

IZ KNJIGE: 
Računa da ću nekako ostvariti peticu iz engleskog (ako ne ide milom, ići će silom, na čemu Ledena već, navodno, radi) i hrvatskog (znala sam sve definicije, pa ništa više od trička – i tu će se morati nešto učiniti) i eto me – prolazim s pet. Nije to kao 5,00 i to boli, ali je bolje od vrlo dobar (4). Nedostaje,
doduše, petica iz fizike, no Ledena je išla u razred sa sestrom žene profesora fizike i učinila je prve korake k ponovnom zbližavanju, sigurna u uspjeh svoje misije. Ipak je ona Žana Jelinčić.

Ponekad mi je žao mame i tate. Nemaju sreće s potomstvom. Starija kći eliminirana je biološki, a mlađa, koja bi mogla postići uspjeh, neće i neće. Nikada nisu pomislili mogu li ja to. Može, a neće, njihova je mantra. Kao da sam neki uvrnuti genij koji daje sve od sebe da zataška svoju genijalnost. Možeš bolje od ovoga, govore. Ne mogu! Neću! Ovo mi je dosta! Ono što ja hoću, vi nećete. E pa neću ni ja što vi hoćete. Meni dosta tričak! Ponekad zavidim Neli na poremećaju jer od nje ne traže više od onoga što ona može dati, a može tako malo da na to ne treba trošiti riječi.

Na putu do kuće Ledenoj stalno zvoni mobitel. Ne javlja se jer vozi. To je pravilo. Mobitel za vrijeme vožnje ubojica jest. Ona ne želi da joj kćeri budu siročad. Ili da ona ostane bez djece u jezivom sudaru. Ili da svi poginu, pa da tata bude sam samcat na svijetu, ko pas. Ili da netko ostane invalid.

O autoru:

Jasminka Tihi-Stepanić rođena je 1958. godine u Velikoj Gorici. Profesorica je hrvatskog jezika u OŠ Eugena Kvaternika u rodnome gradu. Piše za djecu i mlade. Priče objavljuje u časopisima Modra Lasta, Smib, Radost i Književnost i dijete, kao i na Hrvatskom radiju u emisiji Priča za velike i male te u TV seriji HRT-a Psst… Priča!

Njen roman prvijenac Imaš Fejs? dobio je nagradu “Mato Lovrak” za najbolji roman za djecu i mlade objavljen u 2011. godini, a istoimena radioigra nagrađena je posebnom nagradom na 9. međunarodnom festivalu radioigara za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi koju dodjeljuje Međunarodna unija za dječju knjigu IBBY.

Objavila je roman Bacit ću ti kompjutor kroz prozor 2013. godine i zbirku priča Baš kao Harry Potter 2014. godine. U svojim romanima i pričama bavi se problematikom odrastanja u suvremenom svijetu koji pred djecu i mlade stavlja brojne probleme i izazove kojima često nisu dorasli.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close