IzdvojenoObrazovanjeVijesti

GODIŠNJA NAGRADA LUKA RITZ Dariji Vusić iz Kamenice posebna nagrada – Osnovnoj školi Ivana Rangera, Kamenica 10.000 kuna za razvijanje programa nenasilnog rješavanja sukoba

Darija je učenica koja je svojim zalaganjem u razredu i na Vijeću učenika vrlo aktivna, poštuje različitost i ne voli vrijeđanje

Zagreb – Na svečanosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Niki Rusijan iz Pazina i Magdaleni Dakić iz Vinkovaca dodijeljene su godišnje Nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Nika Rusijan učenica je OŠ Vladimira Nazora u Pazinu, područna škola Karojba Motovun, a Magdalena Dakić Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara u Vinkovcima, koja treći put zaredom daje laureate.

Nagrada se sastoji se od skulpture, povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od tisuću kuna mjesečno.

Posebna priznanja dodijeljene su osnovkama Dariji Vusić iz Kamenice, Doroteji Horvat iz Našica, Nadi Stjepanović iz Čaglina, te srednjoškolkama Patriciji Ivanković iz Ivanić Grada i Ljiljani Beljan iz Ogulina.

Darija je učenica koja je svojim zalaganjem u razredu i na Vijeću učenika vrlo aktivna, poštuje različitost i ne voli vrijeđanje, te su je kao takvu iz njezine Osnovne škole Ivana Rangera, Kamenica, prijavili na ovaj natječaj.

Predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrade Suzana Ritz, Lukina majka, kazala je da ovogodišnji 11. natječaj,bio težak za povjerenstvo zbog velikog broja kvalitetnih kandidata.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da je to dan borbe protiv nasilja i da su dobitnici heroji, pored Luke Ritza, koji bi, da nije bilo nasilja, danas bio odrastao čovjek u naponu snage.

Najavila je da će Ministarstvo svim školama koje su se prijavile na natječaj, a njih je 26, dodijeliti po deset tisuća kuna za razvijanje programa nenasilnog rješavanja sukoba.

Luka Ritz tragično je preminuli zagrebački maturant, koji je 1. lipnja 2008., vraćajući se u kasnim večernjim satima kući zajedno s kolegom, brutalno pretučen na zagrebačkom Mostu slobode, kraj Bundeka.

Od zadobivenih ozljeda, umro je nekoliko dana kasnije, 12. lipnja 2008.

Njemu u spomen ova je nagrada ustanovljena 2009. godine, a nagrađuju se osnovne i srednje škole, te njihovi učenici za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Foto: OŠ Ivan Ranger

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close