InfoUdruge

HRVATSKI BRANITELJI Lepoglava će ubuduće jednom velikom manifestacijom obilježiti pogibije hrvatskih branitelja

Lepoglava – U Gradskoj vijećnici u Lepoglavi održan je sastanak Koordinacije za branitelje.

Sastanku su nazočile obitelji poginulih hrvatskih branitelja, potom predstavnici braniteljskih udruga, potom predstavnici DVD – a Lepoglava, Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave, Mjesnog odbora Lepoglavska Ves, lepoglavskog Gradskog vijeća, te gradonačelnik Lepoglave, Marijan Škvarić.

Sjednicu je ‘vodio’ Dražen Husnjak, predsjednik Udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava, a na njezinom se početku raspravljalo o prijedlogu da se za sve poginule hrvatske branitelje s područja Grada Lepoglave organizira jedan turnir, odnosno jedinstvena manifestacija kojom bi se obilježilo sjećanje na njih.

U planu je da to bude 24. lipnja na Sportsko – rekreacijskom centru Lepoglava.

Time se, napomenuo je Husnjak, ne bi ‘zadiralo’ u manifestacije koju su višegodišnja tradicija i kvalitetno su organizirane i provedene, već one koji nisu kontinuirano na potrebnoj razini, a koje bi se, zbog lakše organizacije, a i racionalizacije troškova, iz tog razloga objedinile u jedan događaj.

Obilježavanje sjećanja na hrvatske branitelje u dane njihove pogibije i dalje će se održavati, tu također neće biti nikakvih promjena.

Iz DVD – a Lepoglava su najavili kako će odluku o nastavku održavanja memorijala sjećanja na poginule hrvatske branitelje dojaviti nakon sastanka svojeg Upravnog vijeća, a Mirko Druško iz UBH Lepoglava rekao je da ima saznanja kako Rukometni klub Concordia nakon 10. izdanja više ne bi organizirao turnir sjećanja na Dragutina Godinića Bađu.

Obitelji poginulih hrvatskih branitelja prihvatile su taj prijedlog, a pozdravio ga je i gradonačelnik Škvarić, koji je najavio operativnu, organizacijsku i financijsku potporu projektu.

Potom se raspravljalo o spomen parku u Lepoglavi, za kojega su zemljani radovi u tijeku, a  dodatna pojašnjenja dao je gradonačelnik Škvarić, rekavši da je Grad Lepoglava i ove godine planira izdvojiti značajna sredstva iz svog proračuna, te da kroz suradnju s braniteljskim udrugama očekuje pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja.

„Želja je da spomen obilježje bude dovršeno tijekom 2018. godine“, napomenuo je, uz ostalo.

U centralnom dijelu spomen kompleksa bit će statuta golubice s motivom lepoglavske čipke.

Bilo je i riječi o tzv. „vili“, koja bi bila uređena i data na korištenje hrvatskim braniteljima kao regionalni centar, a za što su već poduzete brojne aktivnosti.

Pod točkom razno Husnjak se kratko osvrnuo na nedavni sastanak braniteljskih udruga u Ivancu, napomenuvši kako je bio kvalitetan i na njemu je napravljen značajan pomak u koordinaciji.

Potpredsjednik županijske i predsjednik ivanečke udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Ljudvek Cikač, izvijestio je nazočne kako je povjerenik te udruge za područje Lepoglave Zvonko Galić iz Žarovnice, te zamolio da se njega ubuduće zove na sastanke.

Također, pohvalio je ideju lepoglavskih udruga o objedinjavanju svih, u jedinstvenu manifestaciju sjećanja na poginule kolege, napore svih čimbenika na izgradnji spomen obilježja i uređenju objekta ‘vila’ u regionalni centar, te se, poput Husnjaka, pohvalno izrazio o nedavnom sastanku vodstava udruga u Ivancu.

Na tragu Cikačevog, bilo je i krako obraćanje Vjekoslava Špaca, predsjednika HVIDR-e Ivanec, a sa zaključcima sa sjednice zadovoljstvo su izrazili Marija Vusić i Marko Ledinščak, supruga i otac poginulih hrvatskih branitelja.

Povezani članci

Back to top button
Close
Close