192 PolicijaInfoIzdvojenoZanimljivosti

INTERNETSKA PRIJEVARA 55-godišnjakinja iz Ivanca prihvatila ponudu banke iz Francuske i uplaćivala novac za troškove realizacije kredita

Šteta je više tisuća kuna

Policijski službenici Policijske postaje Ivanec zaprimili su prijavu 55-godišnjakinje iz Ivanečkog područja da je tijekom mjeseca kolovoza 2019. godine putem elektroničke pošte „Asociacion Ayuda“ zaprimila ponudu o kreditu banke „Bank Atlantigue“ kojoj je sjedište u Francuskoj za novčani iznos od 150.000,00 kuna sa rokom otplate na 20 godina.

Kako je prihvatila ponudu ponovno je putem elektroničke pošte zaprimila ugovor o zajmu prvostupanjskog suda u Togu kojeg je potpisala i vratila putem elektroničke pošte pošiljatelju ugovora.

Od 14. kolovoza do 26. rujna 2019. godine u nekoliko je navrata uplaćivala novac putem svjetske organizacije za prijenos novca za razne troškove realizacije kredita. Materijalna šteta se procjenjuje na više tisuća kuna.

Upozoravamo građane da ne nasjedaju na takve internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela.

Najbolji način zaštite od ovakvih vrsta prijevara je neodgovaranje, odnosno ignoriranje te brisanje sumnjivih poruka.

Uz to, savjetujemo pridržavanje općih uputa o čuvanju osobnih podataka i redovito mijenjanje šifre te redovito ažuriranje antivirusnih alata.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close