InfoIzdvojenoUdruge

Mimohod sjećanja na žrtve Vukovara od ove godine i u Lepoglavi

Lepoglava – Gradonačelnik Lepoglave, Marijan Škvarić, i njegov zamjenik Hrvoje Kovač, održali su s predstavnicima braniteljskih udruga gradova Lepoglave i Ivanca, radni sastanak na kojem je glavna tema bila program obilježavanja dana sjećanja na žrtve Vukovara.

Prijedlog programa predstavili su predsjednik HVIDRA – e Ivanec Vjekoslav Špac i predsjednik UDVDR Ivanec, Ljudvek Cikač, a on bi, uz odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima u obrani Vukovara,  po prvi puta sadržavao i mimohod sjećanja u Lepoglavi.

Naime, potaknuti, uz ostalo, i dobrim odazivom građana na sličnim manifestacijama koje se održavaju unatrag nekoliko godina u Varaždinu i Ivancu, a kako bi se odala dužna počast stradalima, u braniteljskim udrugama donešena je odluka da se ona ubuduće održava i u Lepoglavi.

Škvarić je, uz ostalo, izrazio zadovoljstvo dolaskom predstavnika braniteljskih udruga, pozdravio ideju i pohvalio inicijativu, te najavio kako će se grad Lepoglava maksimalno uključiti u organizaciju i provedbu mimohoda sjećanja.

Istaknuo je i potrebu da se obavijeste sve udruge na području Lepoglave, kako bi se na što dostojanstveniji način odala počast žrtvama obrane Vukovara.

Mimohod će se, dogovoreno je, održati u subotu, 18. studenog, a plan je da se najprije služi Sveta misa zadušnica, nakon čega bi se palile svijeće putem od crkve do spomen parka, gdje bi se upriličio komemorativni program.

A s obzirom da je obilježavanje dana sjećanja na žrtvu Vukovara zajednička aktivnost ivanečkih i lepoglavske udruge branitelja, predstavljen je cjelokupni program, koji će se ‘protegnuti’ kroz četiri dana.

Tako će se u petak, 17. studenoga, nakon odavanja počasti na posljednjem počivalištu Stjepana Vusića u Kamenici, u Ivancu od 17 sati služiti Sveta misa zadušnica, pa će uslijediti mimohod sjećanja od ivanečke crkve do spomen obilježja, gdje će biti molitva i komemoracija.

Potom će se u osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog održati svečano otvaranje izložbe fotografija, naziva „Ratni zapisi Mladena Genca“, koja će nakon Ivanca biti postavljena i u Lepoglavi.

Subotnji program, 18. studenoga, sastojat će se od mimohoda sjećanja u Lepoglavi, neki će hrvatski branitelji sudjelovati na sličnoj manifestaciji u Varaždinu, a dio će ih biti i na Koloni sjećanja u Vukovaru.

U nedjelju će se na Svetoj misi u Kamenici također moliti za poginule i nestale hrvatske branitelje, a u ponedjeljak, na dan stradanja na Ovčari, u nazočnosti njihovih obitelji, odat će se dužna počast na grobovima Vinka Andrijanića u Lepoglavi, te Tome Jambora i Josipa Kapustića u Kamenici. Kroz ovu manifestaciju, s punim pijetetom, sudionici će se prisjetiti svih žrtava u Vukovaru i u Domovinskom ratu.

Tijekom sastanka u gradskoj upravi u Lepoglavi, dogovoreno je kako će narednih nekoliko dana, u pismenom formatu, svi uključeni u njegovu organizaciju, dobiti na uvid kompletan program, nakon čega će, u slučaju potrebe, međusobno iskomunicirati eventualnim dopunama i izmjenama, a u svrhu što bolje provedbe.

Foto: Grad Lepoglava

Povezani članci

Back to top button
Close
Close