InfoIzdvojenoPovijestZanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 14. kolovoza 1992. godine razmjenjeno preko 700 zarobljenika srpskih koncentracijskih logora – među njima i petero iz našeg kraja

Ivan Piskač, Zvonko Držaić, Dragutin Špac, Vjekoslav Špac i Stjepan Vresk 269 dana proživljavali su totrure u logorima na području Srbije

U osječkom prigradskom naselju Nemetinu 14. kolovoza 1992. izvršena je najveća razmjena ratnih zarobljenika, po principu svi za sve.

Toga dana iz srbijanskih logora u slobodnu Hrvatsku na slobodu je pušteno 714 logoraša, od kojih su mnogi i po punih devet mjeseci proveli po raznim zatvorima na području Srbije.

Prema dosadašnjim podacima u logorima je ubijeno preko tri stotine logoraša.

Zabrinjavajući je podatak da je nakon puštanja na slobodu, od posljedica batinanja i svega proživljenoga, više od pet stotina bivših logoraša preminulo od raznih bolesti.

Mnogi su na žalost počinili i samoubojstvo.

Dolaskom kod Nemetina ponovno je uslijedila drama jer su se pregovori odužili pa su im stražari ulazili u autobuse i govorili da ih hrvatska Vlada neće i prijetili da će ih ponovno vratiti u zatvore.

Znajući da im prijeti povratak u logore, zatočenici srpskih logora su se po autobusima dogovarali, ako dođe do takvog scenarija, da iskoče iz autobusa i razbježe se okolo samo da se ne bi ponovno morali vratiti u zatvore.

No do zamjene je ipak došlo.

  1. rujna 1991. godine 185 policijskih službenika tadašnjih Policijskih postaja Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec, upućeno je na ispomoć u Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku, kao zamjena dotadašnjoj grupi.

Od tog je broja poginuo 21 policijski službenik, za petoricom se još traga i vode se nestalima, ranjeno je 66 policijskih službenika, 119 policijskih službenika odvedeno je u srpske koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd.

Iz Policijske postaje Ivanec 34 policajca su branili Vukovar u toj smjeni, u borbama je poginuo Dragutin Godinić, Tomo Jambor i Josip Kapustić ubijeni su na Ovčari, a poginuli vukovarski branitelj Stjepan Vusić iz Jerovca bio je pripadnik Policijske postaje Varaždin.

31 pripadnik Policijske postaje Ivanec preživio je torturu srpskih koncentracijskih logora, među njima petorica čak 269 dana – zapovjednik postrojbe Ivan Piskač, potom Zvonko Držaić, Dragutin Špac, Vjekoslav Špac i Stjepan Vresk.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close