IzdvojenoNekategoriziranoOstaloPovijestVijesti

NA DANAŠNJI DAN: Prije 50 godina u Ivancu počelo emitiranje radijskog programa

26. srpnja 1969. „pokrenut” Radio Ivanec program je emitirao do kraja 2016. godine, a potom je u eteru zaživio radio Sjeverni FM

Upravo na današnji dan, 26. srpnja 1969. godine u Ivancu je započelo emitiranje tadašnjeg Radija Ivanec i to riječima koje je slušateljima uputio doajen novinarstva našega kraja Ivan Vrbanić – „Dragi slušaoci za koji trenutak započeti će svečano otvorenje naše Radio stanice. U zgradi Zadružnog doma u sklopu Narodnog sveučilišta nalaze se i prostorije naše radio stanice odakle vam se upravo direktno javljamo. Pored dežurne ekipe koja emitira eksperimentalni program od 9 sati u prostorije Radio stanice upravo su pristigli predstavnici društveno političkog života ivanečke Komune, predstavnici radnih organizacija kao i članovi Inicijativnog odbora za formiranje naše radio stanice, čijim zalaganjem je i došlo do realizacije ideje o formiranju radio stanice u našem mjestu”.


Te davne 1969. godine, svega par sati programa i to ne svakoga dana, bilo je dovoljno da se pokrene ivanečka javnost i da se dokaže kako radio može živjeti i u malim sredinama. Ivanec se tada našao i među rijetkim malim gradovima koje su se mogle pohvaliti svojim radijem, koji je vrlo brzo postao prepoznatljiva institucija ivanečkoga kraja.

Na samim počecima emitiranja, tjedno se program mogao pratiti tek nekoliko sati, i to srijedom, subotom i nedjeljom po 3 do 4 sata. Već 1975. godine program se emitira svakoga dana osim ponedjeljkom, a daljnje proširenje programa nastupilo je 1981. godine. Od 2000. godine program se emitira svakodnevno od 6 do 22, odnosno vikendom do 24 sata. Cjelodnevno 24.-satno emitiranje programa kreće u listopadu 2007. godine.

U prvo vrijeme emitira se na srednjem valu, a emitiranje u UKV području počinje tek 1986. godine.


Povijest radija u Ivancu bilježi svakako i 1990. godinu kada se, među prvim radio postajama u Hrvatskoj, ovdje moglo čuti „Ovdje hrvatski radio Studio Ivanec.”.


Nekako s uvođenjem cjelodnevnog 24. satnog emitiranja, te u isto vrijeme početkom „globalne” ekonomske krize, počinje i stagnacija u poslovanju tadašnjeg „Radija Ivanec”. Uz pozitivne pravne propise kojima više nije bilo dozvoljeno „javno vlasništvo” nad medijima, to je rezultiralo i promjenama u vlasničkoj strukturi radija, daljnjoj stagnaciji financijskog i programskog poslovanja te u konačnici, krajem travnja 2014. pokretanjem stečajnog postupka nad radijem u Ivancu.

Program „Radija Ivanec” zaključen je istekom koncesije, 31.12.2016. godine.


U međuvremenu, regulator radiodifuzne djelatnosti u Hrvatskoj Agencija za elektroničke medije, odabrala je novog koncesionara, tvrtku VIP Media, koja s radijskim kanalom Sjeverni FM nastavlja emitiranje programa odmah s 1.1. 2017. godine.

Po programskoj orijentaciji radio je moderan gradski i obiteljski radio, podjednako zanimljiv, otvoren i dostupan svim generacijama slušateljima, posebice onima koji traže opuštajuće sadržaje, glazbu svih profila, te provjerenu, pravodobnu i objektivnu lokalnu informaciju.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close