192 PolicijaInfoZanimljivosti

POLICIJSKA UPRAVA VARAŽDINSKA Ponovno se apelira na građane da budu oprezni i ne puštaju u svoj dom nepoznate osobe

Sumnjičavost i skepsa u takvim slučajevima su jako poželjni

Ponukani još jednom prijevarom osoba starije životne dobi u Pleši kod Bednje, iz PU varaždinske ponovno apeliraju na građane da budu oprezni i ne puštaju u svoj dom nepoznate osobe te da su sumnjičavost i skepsa u takvim slučajevima jako poželjni.

Prilikom počinjenja ovih kaznenih djela najčešće ne postoje svjedoci jer počinitelji paze kada dolaze na adresu, kuda ulaze i koga kontaktiraju, a najčešće su im na meti osobe starije životne dobi.

Sve potencijalne žrtve savjetujemo da uvijek budu sumnjičavi i nazovu policiju na broj 192, kako bi se provjerili sumnjivi osobni ili telefonski zahtjevi nepoznatih “službenih” osoba.

Napominjemo da zaposlenici banaka, zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, porezni i policijski službenici ne dolaze na adrese stanovanja i ne mijenjaju novac radi isteka, ne obavljaju povrat poreza, a policijski službenici ne dolaze na adrese stanovanja radi izuzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita.

U slučaju da policijski službenici dođu na adresu stanovanja, predstavljaju se službenom iskaznicom i značkom te za sva postupanja izdaju dokument odnosno potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta.

Također apeliramo na osobe koje se brinu o osobama starije životne dobi koje same žive u stanu ili kući, da im daju jasne upute da ne puštaju u svoj dom nikakve službene osobe radi besplatne masaže, provjere novca, povrata poreza ili uzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita.

S obzirom na to da počinitelji ovih kaznenih djela iskorištavaju dob osoba, njihovu dobronamjernost i nepažnju, savjetujemo osobama koje se brinu o starijima da ih upute u učestalost prijevara na kućnom pragu i preventivnim mjerama zaštite koje sami mogu poduzeti da ne postanu žrtve.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close