GlazbaInfoPovijestZabava

SJEĆATE SE ? 5. svibnja 1990. Zagreb je bio domaćin Pjesme Eurovizije – pobijedio je Toto Cutugno

Hrvatska predstavnica bila je Tajči (Tatjana Matejaš) s pjesmom 'Hajde da ludujemo'

5. svibnja 1990. godine održano je u Zagrebu natjecanje za pjesmu Eurovizije, piše Povijest.hr.

Bila je to posljedica pobjede grupe Riva s pjesmom Rock me prethodne godine u Švicarskoj. Na zagrebačkom su Eurosongu nastupila 22 izvođača, a pobijedio je Toto Cutugno iz Italije s pjesmom Insieme: 1992.

On je dobio 149 bodova, a drugo mjesto su podijelili Francuskinja Joëlle Ursull s pjesmom White and Black Blues i Irac Liam Reilly s pjesmom Somewhere in Europe. Oboje su dobili 132 boda.

Hrvatska predstavnica bila je Tajči (Tatjana Matejaš) s pjesmom Hajde da ludujemo i osvojila je 7. mjesto s 81 bodom. Njena pjesma dobila je dvije dvanaestice, i to od Izraela i Turske. Jugoslavija je svoju dvanaesticu dala Francuskoj.

Voditelji zagrebačkog Eurosonga bili su Helga Vlahović i Oliver Mlakar. Oko njih je izbio manji incident kad su ih novinari uvrijedili zbog starosti. Oni su na to dali ostavke, a zamijenili su ih Rene Medvešek i Dubravka Marković.

No, ubrzo su uvrede izglađene, pa su se Helga i Oliver vratili na mjesta voditelja. Lokacija natjecanja bila je Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close