GospodarstvoInfo

SLADORANA ŽUPANJA Kreće proizvodnja rafiniranog etilnog alkohola – angažirani radnici, osiguran kvasac

Pripremaju se strojevi i bude li sve prema planu, prve količine alkohola za dostavu će biti spremne u četvrtak

Zbog pandemije koronavirusom mnogi su medicinski proizvodi postali zlata vrijedni i nedostupni zemljama koje nisu samodostatne u proizvodnji kako zaštitne opreme, lijekova, pa i medicinskog alkohola bez kojega nema dezinfekcije, piše Poslovni.hr.

Uvoz ne funkcionira, jer su mnoge zemlje zabranile izvoz ovih novih “strateških” važnih proizvoda. Na sreću, šećerana (Sladorana) u Županji sačuvala je stare strojeve za proizvodnju čistog etilnog alkohola.

Iz melase, nusproizvoda u proizvodnji šećera iz šećerne repe već neko vrijeme se u Hrvatskoj ne proizvodi rafinirani etilni alkohol. Kao i u slučaju mnogih drugih proizvoda, domaće je istisnuo onaj jeftiniji iz uvoza.

Međutim, kriza s koronavirusom promijenila je štošta u svijetu, pa su tako i gotovo sve zemlje obustavile prodaju izvan svojih granica svih najneophodnijih proizvoda za potrebe zdravstva i zaštite, a na tom je popisu i čisti alkohol.

25.000 litara rafiniranog etilnog alkohola izlazilo je prema dostupnim informacijama, iz županjskih pogona prije gašenja

Svi su proizvođači od Njemačke, Austrije do Mađarske i Bugarske iz kojih smo se snabdijevali, svoje količine i kapacitete stavili u funkciju osiguravanja vlastitih potreba, pa se sada, kada su potrošene zalihe, a dobavljači teško uspijevaju doći do novih količina, krenulo i u Hrvatskoj u potragu za domaćim proizvođačima etilnog alkohola.

Cijeli članak pročitajte na Poslovni.hr

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close