InfoIzdvojenoUdruge

SPELEOLOGIJA Seminar o orijentaciji: Troje članova Speleološke udruge “Kraševski zviri” Ivanec usavršavalo svoja znanja u Zagrebu

Seminar se sastojao od teoretskih predavanja, radionice “step by step”, te praktičnog dijela, koji se odradio na vanjskom terenu

U prostorijama HGSS Stanice Zagreb je u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić i Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza održan dvodnevni Seminar o orijentaciji.

Voditelj seminara bio je Damir Janton iz Speleološkog kluba Ozren Lukić, uz sudjelovalo 39 speleologa, od čega 12 instruktora / demonstratora te 27 polaznika iz 9 speleoloških udruga.

Zajedno s kolegama iz Speleoloških klubova Ozren Lukić, Had i Ursus spelaeus te Speleoloških odsjeka Velebit, Željezničar, Imber, Sv. Mihovil i Breganja, na seminaru je sudjelovalo i troje članova Speleološke udruge “Kraševski zviri” Ivanec; Matija Belač, Damir Androić i Vinka Dubovečak.

S njegovim sudionicima, na seminaru je provedeno ponavljanje o orijentaciji putem topografskih karata i kompasa, GPS-a, a predstavljeni su načini orijentacije mobilnim aplikacijama (Orux maps i Avenza maps). Uz te aplikacije, spomenute su vrlo korisne i primjenjive aplikacije mine.hr i GeoCro.

Predavalo se i o GPS-u, njegovom korištenju, te osnovama koodrinatih sustava, a nakon predavanja, polaznici su uz GPS i mobilne aplikacije po izboru pronalazili zadane točke u prirodi.

Isto tako, tema je bila i orijentacija u speleološkim objektima, gdje je naglašena važnost točnosti izrade speleoloških nacrta, te nekih programa za provjeru poligonskog vlaka, kao i o Quantum GIS-u, programu za izradu i analiziranje karata te njihovu primjenu u speleologiji

Seminar se sastojao od teoretskih predavanja, radionice “step by step”, te praktičnog dijela, koji se odradio na vanjskom terenu.

Info/Foto: Hrvatski planinarski savez / SU Kraševski zviri Ivanec

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close