IzdvojenoNašim krajemUdrugeVijesti

SPELEOLOŠKA UDRUGA KRAŠEVSKI ZVIRI Rekognoscirani kanjoni potoka Kamenice i Leprnjaka na Ravnoj gori

Tijekom rekognosciranja pronađeni su ulazi u dvije neistražene špilje radnih naziva Špilja poležećki i Puževa špilja, a pronađen je i jedan objekt, radnog naziva Ašov 1

Kamenica / Ravna Gora – Četveročlana ekipa, sastavljena od speleologa, članova Speleološke udruge “Kraševski zviri” Ivanec, potpomognuta jednom suradnicom uputila se u subotu u rekognosciranje (pretraživanje) dijela kanjona potoka Kamenice uz makadamsku cestu, Predragov put i potoka Leprnjak na zapadnom dijelu Ravne gore, geomorfološki najzapadnijje cjeline Ravne gore, koji se nalazi na administrativnom području Gradu Lepoglave.

Osim samih predjela uz potoke pretraživale su se strme, zapadne padine kanjona potoka Kamenica. Neki predjeli nisu mogli pretražiti zbog prevelikih nagiba (litica), te će se taj dio pogledati naknadno, uz pomoć užeta.

Tijekom rekognosciranja pronađeni su ulazi u dvije neistražene špilje radnih naziva Špilja poležećki i Puževa špilja, a pronađen je i jedan objekt, radnog naziva Ašov 1, koji se urušava u sedimentu te ga je potrebno prokopati i vidjeti da li se može dalje u njega.

Usput su spelolozi zavirili u već istražene speleološke objekte Škedenj špilja, Vihra špilja na tom području, koje je istraživalo Hrvatsko biospeleološko društvo iz Zagreba.

Rekognosciranje su proveli Damir i Nikolina Androić, Vinka Dubovečak i Marko Žuliček.

Foto: Vinka Dubovečak / Damir Androić

Fotografije: Vinka Dubovečak, Damir Androić

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close