Gradovi i OpćineVijesti

OPĆINA BEDNJA Stiže suvremena LED rasvjeta na cijelo područje

Bednja – U idućih nekoliko mjeseci na cijelom administrativnom području općine Bednja dosadašnja klasična javna rasvjeta bit će zamijenjena najsuvremenijom LED rasvjetom!

Riječ je o novom projektu na području naše općine, vrijednom 3,8 milijuna kuna, o čijoj je provedbi u utorak, 30. siječnja, načelnik općine Bednja Damir Poljak potpisao ugovor s Josipom Galićem, predstavnikom Zajednice ponuditelja energetske usluge (u kojoj su Experta Grupa iz Požege kao vodeći partner te još dvije tvrtke kao partneri – LED RASVJETA d.o.o. i VERITAS ESCO d.o.o), a koja je na raspisanom javnom natječaju bila ekonomski najisplativija.

Radovi će se izvoditi po tzv. ESCO modelu, koji, najkraće rečeno, obuhvaća razvoj, izvedbu i financiranje projekta s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti i smanjenja troškova za pogon i održavanje.

Pojednostavljeno rečeno, Općina Bednja neće trebati sufinancirati uvođenje nove rasvjete, već će se, ugradnjom moderne rasvjetne tehnologije i optimiziranjem energetskih sustava, otplata investicije ostvariti kroz ostvarene uštede u razdoblju od idućih 10 godina.

Tijekom otplate investicije za energetsku učinkovitost, Općina Bednja plaćat će isti iznos za troškove energije kao što ga plaća i sada, a koji se dijeli na stvarni (smanjeni) trošak za energiju te trošak za otplatu investicije.

Nakon otplate investicije, Zajednica ponuditelja izaći će iz projekta te će sve njegove pogodnosti predati klijentu.

Po riječima načelnika Damira Poljaka, radovi će se (ovisno o vremenskim prilikama) na području općine izvoditi iduća četiri mjeseca.

Bednja.hr

Povezani članci

Back to top button
Close
Close