ObrazovanjeVijesti

SUPER POKLON Strojarska i prometna škola u Varaždinu ima novi kamion vrijedan 630.000 kuna za školovanje vozača motornih vozila

Vozilo je vrijedno 630.000 kuna, a njegovu nabavu je s 400.000 kuna financirala Varaždinska županija, dok je preostalih 230.000 kuna osigurala sama škola

Varaždin – Učenici Strojarske i prometne škole u Varaždinu, koji se školuju za vozača motornih vozila, praktičnu nastavu će obavljati u novom teretnom vozilu C kategorije.

Vozilo je vrijedno 630.000 kuna, a njegovu nabavu je s 400.000 kuna financirala Varaždinska županija, dok je preostalih 230.000 kuna osigurala sama škola.

Riječ je o iznimnom važnom nastavnom sredstvu za Strojarsku i prometnu školu, koja je priredila svečanost na kojoj je novi kamion predstavila županu Radimiru Čačiću, njegovom zamjeniku Tomislavu Paljaku, pročelniku Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđeku, predstavnicima PU varaždinske i drugima.

Prema kriterijima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Strojarska i prometna škola u Varaždinu je prva škola u regiji i treća u Hrvatskoj, dok je u sektoru prometa i logistike najbolja u cijeloj Hrvatskoj. Imaju 800-tinjak učenika, 90-ak nastavnika i tri suradnika u nastavi. Veliki su sustav, no osim kvantitete imaju i kvalitetu, što zaslužuje podršku. Sami provode niz projekata, a Županija je s 400.000 kuna, uz redovna izdvajanja, pomogla da imaju na čemu educirati buduće vozače. Siguran sam da će vozilo biti na korist svih mladih – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Posebno ponosan je bio ravnatelj Strojarske i prometne škole Milan Žunar.

Učenici koji se školuju za vozače motornih vozila imaju 45 sati nastave iz predmeta upravljanje motornim vozilom, pri čemu se veliki dio nastave izvodi na javnim prometnicama. Zato je ovaj kamion za nas neophodno nastavno sredstvo. Mnogi ga zovu kamion autoškole, ali za naše učenike i nastavnike to je „bijeli labud“ Strojarske i prometne škole – rekao je ravnatelj Žunar.

Škola se specijalizirala u dva obrazovna sektora, u strojarstvu te prometu i logistici. Imaju akreditaciju za 40-ak zanimanja, no svake godine nude 10 do 12 zanimanja koja trebaju gospodarstvu zbog čega njihovi učenici odmah nakon završetka školovanja dobiju posao, napomenuo je ravnatelj.

Imamo pet školskih radionica, a jedina smo škola u Republici Hrvatskoj u kojoj učenici na praktičnoj nastavi mogu vidjeti i sudjelovati u nastanku proizvoda, i to od odlijevanja preko strojne obrade dijelova, pa do montaže i predaje u skladište – naveo je.

Škola ima vlastitu autoškolu za A2, B, C, CE i D kategoriju, provodi programe obrazovanja odraslih, a vrlo je uspješna i u provedbi EU projekata.

Foto: Varaždinska županija

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close