InfoIzdvojenoUdruge

Sveta misa u Višnjici povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Višnjica – Povodom Europskog dana sjećanja, u nedjelju, 27. kolovoza s početkom u 11 sati, u šumi Belaš iznad Višnjice, na obroncima Ravne gore, služit će se Sveta misa zadušnica za žrtve ratnih i poratnih stradanja, poubijane u Drugom svjetskom ratu, kao i za poginule, stradale i ubijene od strane totalitarnih ideologija XX. stoljeća, te u Domovinskom ratu.

Prema programu, za 10:30 sati predviđeno je okupljanje na prilazu šumi Belaš podno Ravne gore, zatim procesija do spomen križa, pa polaganje vijenaca i paljenje svijeća, u 11 sati započinje Sveta misa zadušnica koju će predvoditi vlč. Dragutin Šimek, a po njezinom završetku počasni pucanj višnjičkih kuburaša, te druženje nazočnih.

Ovime se, ujedno, obilježava spomen na 72. obljetnicu mučeničke smrti žrtava poubijanih krajem II. svjetskog rata u šumi Belaš u Višnjici, na mjestu gdje su mještani Višnjice 30. svibnja 1991. godine podignuli križ koji evocira sjećanja na ovaj zločin.

Nakon osamostaljenja Hrvatske otkrivena su brojna stratišta na kojima su po završetku II. svjetskog rata ubijani Hrvati, a jedno od onih o kojima se malo zna je u Višnjici, na kojem su partizani, prema sjećanjima svjedoka, koji o tome nisu smjeli govoriti do demokratskih promjena u Hrvatskoj 1990. godine, poklali oko 40 ljudi.

To se mjesto nalazi u podnožju Ravne gore, nedaleko od samog centra Višnjice, a za taj zločin nitko nikada nije odgovarao.

Probna iskapanja 2016. godine potvrdila su da se na tom području, na mjestu na koje su ukazivali svjedoci, najvjerojatnije nalaze posmrtni ostaci osoba koje su, prema kazivanjima brojnih svjedoka, po završetku 2. svjetskog rata pobili partizani.

Organizatori ove manifestacije su župa Višnjica, Udruga Branitelji Hrvatske Grada Lepoglave i Udruga Prva kubura Višnjica, a mogu joj se pridružiti svi zainteresirani, koji žele saznati istinu o partizanskim zločinima po završetku II. Svjetskog rata.

Povezani članci

Back to top button
Close
Close