GlazbaInfoPovijestZanimljivosti

SVJETSKA POVIJEST 4. svibnja 1655. godine rođen je Bartolomeo Cristofori di Francesco, čovjek koji je izumio klavir

Do danas su se sačuvala samo tri klavira koja je izradio

Znameniti Bartolomeo Cristofori di Francesco, čovjek koga se općenito smatra izumiteljem klavira, rođen je 4. svibnja 1655. godine, piše Povijest.hr.

Cristofori je rođen u talijanskom gradu Padovi, koji je u to doba pripadao Mletačkoj Republici. Po zanimanju je bio izrađivač instrumenata. Do njegovog je uspona došlo 1688. godine, kad ga je u Firenci zaposlio toskanski princ Ferdinand iz znamenite dinastije Medici.

Princ Ferdinand bio je prijestolonasljednik velikog vojvodstva Toskane i obično ga se oslovljava titulom veliki princ (tal. Gran Principe). Bio je poznat kao velik pokrovitelj glazbenika i njegovo je financiranje Cristoforija omogućilo nastanak klavira.

Kad je dobio posao kod velikog princa Cristoforiju su bile 33 godine. Već je prije vjerojatno eksperimentirao s novim oblicima glazbala. Posao u Firenci, gdje je dobio vlastitu radionicu, omogućio mu je nastavak pronalaženja novih dizajna. Bilo je to doba baroka, a u upotrebi je već bio znatan broj različitih instrumenata s tipkama (virginal, spinet, čembalo).

Foto: Wikipedia

Nemoguće je točno odrediti kad je Cristofori izradio prvi klavir. Pretpostavlja se da je to učinio već prije 1700. (neki navode 1698.). Klavir se na talijanskom jeziku zove pianoforte, od čega je nastao naziv piano koji se za klavir koristi u engleskom i francuskom jeziku. Naziv pianoforte dolazi od talijanskog piano e forte što znači otprilike tiho i glasno. Naime, Cristoforijev je klavir mogao svirati i tiho i glasno, jer se zvuk proizvodio udarom batića po žicama. Koliko se jako udarilo prstom toliko je jak bio zvuk.

Bartolomeo Cristofori umro je 1731. godine, u dobi od 75 godina. Do danas su se sačuvala samo tri klavira koja je izradio. Nalaze se u New Yorku (najstariji), Rimu i Leipzigu.

Povijest.hr

Tags

Related Articles

Provjerite Također
Close
Back to top button
Close
Close