IzdvojenoKulturaNašim krajemPovijestUdrugeVijesti

TRADICIJA U Bedenecu održana 4. Kelembarska pepijevka – manifestacija lončarstva, starih zanata i običaja

Žgonję pesodi v pečnicę

Bedenec – U Bedencu je, kod tamošnje Etno hiže, održana 4. Kelembarska pepijevka Bedenec 2019, tradicionalna manifestacija lončarstva, starih zanata i običaja.

Uz početne pucnjeve Kuburaškog društva “Glasna kubura” iz Kamenice i ‘Bedijensku himnu’, program otvaranja vodila je prof. Draženka Stančić, a okupljene je najprije pozdravio Stjepan Petak, predsjednik Udruge za kulturu i sport Bedenec, potom i saborski zastupnik i gradonačelnik Ivanca, Milorad Batinić, koji je manifestaciju proglasio otvorenom.

Svečanost otvaranja svojim su glazbenim i plesnim nastupom ‘obogatili’ članovi glazbenog sastava „Peharčeki“ iz Bedenca, KUD Klenovnik, Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“, te vokalni sastav Kaliope.

Nakon svečanosti otvaranja, kojoj su, uz spomenute, nazočili i zamjenik gradonačelnika Ivanca Branko Putarek, gradska pročelnica Ljiljana Risek i načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško, posjetiteljima su u cjelodnevnom programu bili dostupni brojni sadržaji na prostoru oko, kao i unutar Etno Hiže.

Mogli su se tako vidjeti prikaz izrade i oslikavanja lončarskih predmeta od gline, žgonję pesodi v pečnicę (pečenje lončarskih predmeta), razgledati glineni radovi, pečenje krumpira u črepnji, prikaz kovačkog zanata, prikaz izrade predmeta od rogoza, šibe i slame te vezenja.

Izložena su i degustirana starinska jela, kuhao i degustirao grah, razgledavala Etno kuća, demonstriralo tradicijsko, ručno piljenja drva, u čemu se ‘okušao’ i gradonačelnik Batinić sa svojim zamjenikom Putarekom, te Petakom.

Mogli su se razgledati i kolekcionarski predmet i čipka te gledati izrada čipke, pucalo se iz kubura i topa, mogli su se kupiti i degustirati proizvodi od kupina – kupinovo vino, liker, džem, bučino ulje i još ponešto

Manifestaciju je organizirala Udruga za kulturu i sport Bedenec, a pokrovitelj joj je Grad Ivanec.

Foto: Marijan Friščić

Foto: Marijan FriščićEtno

Tags

Povezani članci

Provjerite Također
Close
Back to top button
Close
Close