IzdvojenoPovijestVijesti

VIŠNJICA Sahranjeni posmrtni ostaci partizanskih žrtava ubijenih nakon 2. svjetskog rata u šumi Belaš

Ubijeni su ostavljeni u šumi Belaš gdje su kasnije i zakopani, a tek su nekolicinu tijela ubijenih njihove obitelji odvezle u njihova rodna mjesta i sahranili na mjesnim grobljima. Zločin je djelo partizanske vojske.

Višnjica – U kosturnici na groblju u Višnjici u nedjelju su sahranjeni posmrtni ostaci žrtava partizanskog pokolja počinjenog u svibnju 1945. godine po završetku 2. svjetskog rata u šumi Belaš u Višnjici.

Na odru u župnoj crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije bio je položen lijes s posmrtnim ostacima žrtava iz šume Belaš gdje su vjernici imali prigodu uputiti posljednji pozdrav i udijelit blagoslov, a komemorativni program započeo je sprovodnom svetom misom koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Foto: Kruno Jurgec

Nakon Svete mise oformila se pogrebna povorka u kojoj je više stotina ljudi ispratilo posmrtne ostatke žrtava od župne crkve do mjesnog groblja u Višnjici gdje su sahranjeni u zajedničkoj grobnici, pripremljenoj u suradnji s Gradom Lepoglava.

Sahrani na groblju nazočili su članovi obitelji pobijenih, potom državni tajnik u Ministarstvu obrane i izaslanik predsjednice Republike, Zdravko Jakop, pa izaslanik predsjednika Sabora, Anđelko Stričak, ministar hrvatskih branitelja i izasalnik predsjednika vlade RH, Tomo Medved i njegov pomoćnik Stjepan Sučić, general Željko Dvekar,  predsjednik skupštine Varaždinske županije Alen Runac, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, načelnici Općina Bednja i Donja Voća, Damir Poljak i Kruno Jurgec, drugi dužnosnici lokalnih uprava, predstavnici udruga te brojni građani iz Višnjice, okolnih mjesta i šire.

Na grobnicu su položili vijence i zapalili svijeće predstavnici obitelji ubijenih, kojima je po pokopu uručen hrvastki barjak, zatim izaslanici predsjednice, Vlade i Sabora RH, Ministarstava hrvatskih branitelja i obrane, Varaždinske županije, Grada Lepoglave, Hrvatskog žrtvoslovno društva Zagreb, Društva za obilježavanje grobišta Varaždin, predstavnici braniteljskih i lokalnih udruga i drugi.

Molitvu na grobu predvodio je varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak, a u ime organizacijskog odbora i obitelji ubijenih obratio se državni tajnik u Ministarstvu obrane i izaslanik predsjednice Republike, Zdravko Jakop.

 

Potom se obratio i izaslanik predsjednika Sabora, Anđelko Stričak.

 

A na kraju je govorio ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH, Tomo Medved.

 

Počasni plotun u čast pobijenima ispalili su pripadnici Hrvatske vojske i lokalni kuburaši, a pjesmom su ih ispratile višnjičke tamburašice i tamburaši.

Po završetku pogrebnog obreda odana je počast poginulom pripadniku 7. GBR Puma Stjepanu Križancu, kod njegovog spomen obilježja na višnjičkom groblju.

Komemoracija je okončana zajedničkim druženjem u Vatrogasnom domu u Višnjici.

Sahranjeni su posmrtni ostaci 10-ak žrtava ekshumiranih na području šume Belaš tijekom ekshumacije provedene 2017. godine od strane Ministarstva branitelja.

Provedenom ekshumacijom potvrđena su brojna svjedočanstva starijih mještana Višnjice koji su nakon gotovo polustoljetne šutnje i straha progovorili o zločinu počinjenom u šumi Belaš.

Na tom su mjestu neposredno po završetku 2. svjetskog rata, partizani, nakon što su ih svezane u koloni doveli u Višnjicu, bez suđenja ubili više desetaka pripadnika poraženih vojnih formacija iz okolice Varaždina, najviše s područja mjesta Ilije.

Ubijeni su ostavljeni u šumi Belaš gdje su kasnije i zakopani, a tek su nekolicinu tijela ubijenih njihove obitelji odvezle u njihova rodna mjesta i sahranili na mjesnim grobljima.

Zločin je djelo partizanske vojske.

S demokratskim promjenama 90-ih godina prošlog stoljeća mještani Višnjice podigli su na mjestu zločina spomen križ i od tada se na tom mjestu jednom godišnje slavi misa zadušnica.

2016. godine, inicijativom brigadnog generala Zdravka Jakopa, započela su probna iskapanja koja su potvrdila svjedočanstva mještana Višnjice.

Ekshumacija je nastavljena 2017. godine i tada su pronađeni posmrtni ostaci 10-ak žrtava koji će biti sahranjeni u zajedničku grobnicu na mjesnom groblju u Višnjici.

Iako je prema riječima svjedoka broj ubijenih veći, zbog konfiguracije terena i nastalih promjena na samom krajoli­ku, što je otežalo lociranje svih mjesta na kojima su ubijeni zakopani, posmrtni ostaci ostalih žrtava nisu mogli biti pronađeni.

Mobilnu aplikaciju za eivanec preuzmite na linku

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vip_media.zvonimir.eivanec

 

Related Articles

Back to top button
Close
Close