HumanostInfoUdruge

ZA SVAKU POHVALU U organizaciji GDCK Ivanec tijekom 2019. godine u akcijama dobrovoljnih darivanja prikupljene 2344 doze krvi

Planiranje potrebnih doza krvi GDCK Ivanec dogovara s Transfuzijskom službom Varaždin

Ivanec – Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec kao javno ovlaštenje planira,organizira i provodi akcije dobrovoljnog darivanja krvi, prati pokazatelje o stanju i kretanju darivanja krvi, okuplja darivatelje, vodi o njima evidenciju te im uručuje priznanja.

Planiranje potrebnih doza krvi GDCK Ivanec dogovara s Transfuzijskom službom Varaždin, a zahvaljujući predanom radu voditelja aktiva darivatelja krvi na terenu, odnosno volontera koji animiraju ljude za dobrovoljno darivanje krvi, darivatelji GDCK Ivanec redovito se odazivaju planiranim akcijama, ali i pozivu Transfuzijske službe ili djelatnika Crvenog križa za darivanje krvi.

Puno se čini i po pitanju pomlađivanja davalaštva krvi, te ima puno mladih novih darivatelja krvi, u 2019. godini njih 91 (50 muškaraca i 41 žena).

GDCK Ivanec redovito uručuje potvrde i priznanja, te obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi – 25. listopad. U 2019. godini sukladno Pravilniku o priznanjima Hrvatskog Crvenog križa zahvalnicu i brončani  znak priznanja za 35 puta darovanu krv primile su 4 žene-dobrovoljne darivateljice krvi, a za 55 puta darovanu krv zahvalnicu i srebrni znak priznanja primila je 1 žena-darivateljica krvi.

Za 50 puta darovanu krv zahvalnicu i brončani znak priznanja primilo je 20 darivatelja krvi.

Zahvalnicu i srebrni znak priznanja 4 darivatelja, a obiteljsku zahvalnicu primile su četiri obitelji. GDCK Ivanec izrazitu pozornost posvećuje brizi za društvenu skrb za darivatelje krvi, slijedom čega su zahvalnice i priznanja uručena na izletu u Gorski kotar.

Uz redovna priznanja predlažu se i darivatelji za dodjelu odlikovanja Predsjednice RH „Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske“, za darivatelje koji su prethodnih godina ostvarili 100 darivanja (muški) i 75 darivanja (žene), a 2019. godine odlikovanje je primilo sedmero darivatelja (6 muškaraca i jedna žena) koji su u 2017. i u 2018. ostvarili gore navedene brojke i to: Ivan Bregović iz Ivanca (ul. Bistrica), Stjepan Galić iz Maruševca, JosipPutarek iz Ivanca, Mirko Mikačić iz Maruševca, Ivan Bregović iz Ivanca (ul.S.Vukovića), Štefanija Mudri iz Ivanca i Josip Poje iz Ivanca.

Sukladno podacima GDCK Ivanec za razdoblje 1.1.2019. do 30.12.2019. godine, organiziranim akcijama darivanja krvi i darivanju u Transfuziji Opće bolnice Varaždin, pristupilo je 2515 darivatelja krvi, a prikupljenesu 2344 doze krvi, te je ostvareno planirano.

Najveći broj doza prikupljeno je u Transfuzijskoj službi i to: 1266 doza krvi, zatim na gradskim akcijama darivanja krvi (prema mjestu stanovanja): 552 doze krvi, te prema mjestu rada: 526 doza krvi.

GDCK Ivanec izrazito je ponosno i na starosnu dob svojih darivatelja, tj. na mlado davalaštvo, jer najveći broj darivatelja brojimo u starosnoj dobi od 30-39 godina života. Također, u suradnji sa Srednjom školom Ivanec potiče se srednjoškolska djeca da pristupe akcijama dobrovoljnog darivanja krvi.

O kontinuitetu i dobrom odazivu također govori podatak o 2078 aktivnih darivatelja krvi unazad pet godina.

GDCK Ivanec zahvaljuje svim svojim darivateljima, ali i voditeljima aktiva, organizatorima akcija darivanja krvi na terenu, koji se redom mogu pohvaliti za svoj doprinos ovim rezultatima.

Izvješće pripremila:

Sanja Artić (GDCK Ivanec)

 

 

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close